Autostrada Transilvania: După trei ani de licitații, autoritățile au semnat contractul pentru un tronson de 29 de km

Ultima actualizare: 12-06-2020 20:44

Începută în 2004, Autostrada Transilvania înaintează în ritm de melc. După trei ani de licitații, autoritățile în frunte cu premierul au semnat contractul pentru un tronson de aproape 29 de km.

Secțiunea este cuprinsă între localitățile Biharia și Chiribiș, și va fi executată de același constructor care lucrează, în prezent, la tronsonul adiacent, care ajunge la granița cu Ungaria.

Contractul a fost semnat chiar pe șantierul porțiunii Biharia - Borș. La acest moment au participat premierul și ministrul transporturilor.

Politicienii au povestit istoria complicată a autostrăzii care traversează Transilvania. Proiectul a fost inițiat în 2001, început în 2004 dar este departe de a fi finalizat.

Lucian Bode, Ministrul Transporturilor: "După 17 ani de la semnarea contractului cu Bechtel, după 7 ani de la rezilierea acestui contract și după 4 ani de la lansarea licitației pe acest sector, iată că astăzi semnăm contractul pentru proiectare și execuție pentru finalizarea celor 29 de km din tronsonul Bihioaria Chiribiș".

Cele trei firme care au câștigat contractul au șase luni pentru a termină proiectul și un an și jumătate pentru a finaliza lucrările. Porțiunea de drum va costă 326,51 de milioane de lei.

Asociația care monitorizează proiectele de infrastructură atrage însă atenția că: "La Chiribiș lotul se termină în câmp, existând șanse să avem un nou muzeu de autostradă, cel mai mare de până acum".

Lăsată în paragină, autostrada s-a umplut de bălării, arbuști și tot felul de gunoaie.

Beniamin Rus, patronul uneia dintre firmele contractante: "A fost o expertiză în 2004 și o altă expertiză în 2016, expertiză după care noi am făcut oferta. Arbuștii au rădăcini mai mult de un metru, infestarea depozitelor cu materiale, cum au crescut pe ele tot felul de plante și o să vedem cum le gestionăm".

Din 2003, când s-a semnat contractul Bechtel pentru Autostrada Transilvania, până în 2013 s-au realixat 51 de km din cei 415 km conveniti. Ministrul transporturilor a anunțat că sânt licitații în curs pe toate tronsoanele care fac legătură între Tîrgu-Mureș și Borș.

Ludovic Orban: "Va trebui să avem mare grijă să selectăm cele mai bune oferte, care sânt făcute de cei mai buni constructori și care, într-adevăr, au demonstart că au capacitatea de a face tronsoane de autostrada în termeni contractuali".

Premierul a mai spus că, brașovean fiind, este nerăbdător să afle că și porțiunea de autostrada dintre Tg Mureș și Brașov a fost licitată și contractată. Orban a mai anunțat că, în ședința de Guvern de joi, s-a hotărât transferarea lucrărilor pentru șoselele de centură către autoritățile locale, care vor fi sprijinite financiar de la bugetul central.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO