Sistemul de monitorizare a suspecților de coronavirus, prezentat de ministrul Sănătății

Ultima actualizare: 10-03-2020 14:39

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, și Ministrul Sănătății, Victor Costache, prezintă marți cel mai performant sistem de monitorizare a suspecților de coronavirus.

Sistemele pentru monitorizarea suspecților de coronavirus sunt disponibile, deocamdată, doar în Sectorul 1. Ulterior, aceste sisteme vor fi distribuite și la nivel național.

”Am achiziționat acest sistem pentru persoanele cu probleme cardiace din Sectorul 1, ulterior am aflat că se poate folosi cu rezultate foarte bune și pentru monitorizarea persoanelor suspecte de coronavirus.

Avem 300 de holtere, într-o lună vor veni 3.000 de holtere. Toate sunt plătite de Primăria Sectorului 1”, a declarat primarul Dan Tudorache.

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a precizat că este ”o soluție inovativă în Europa”.

”Telemedicina este medicina viitorului. O soluție inovativă care se aplica pentru prima dată în Europa, în acest context.

Scopul nostru este de a monitoriza rapid toți pacienții din București în izolare la domiciliu, pentru a preîntâmpina orice infectare cu coronavirus”, a spus Costache.

”Acești electrozi vor monitoriza în timp real temperatura, electrocardiograma, locația pacientului.

Vom aloca și mai multe resurse pentru a putea acoperit rapid pe cei care sunt izolați în București, în jur de 600 de persoane.

”Apoi se va extinde la nivel național”, a completat ministrul.

”Ne așteptăm ca numărul celor aflați în izolare la domiciliu să scad, ca urmare a măsurilor dure de prevenție pe care le-am luat”, spune Victor Costache, potrivit căruia ”nimeni nu este monitorizat cu forța, dar este spre binele fiecăruia”.

”Cameră de comandă la Ministerul Sănătății în care sunt centralizate toate informațiile de la spitale”.

”Această situație în care ne aflăm va fi și un test de maturitate pentru noi, ca societate. Până acum am reușit să stăpânim situația”, apreciază Costache.

”Aparatul monitorizează ritmul cardiac, frecvența respiratorie, temperatura, avem în fiecare secundă monitorizarea temperaturii și de asemenea frecvența cardiacă și electrocardiograma.

Acest sistem a fost dedicat celor mai vulnerabili pacienți. Va preveni și un posibil infarct”, a mai explicat ministrul.

Conform acestuia, ”la Gerota se face o anchetă epidemiologică, nu este o situație atipică. Medicii din spital se află în izolare și sunt testați. Nu știm despre câți medici este vorba”.

”Echipele mixte DSP- Ambulanță vor instala aceste holtere, nu este vreo procedură complicată care să prezinte riscuri pentru pacienți”, a mai declarat Costache.

Ministrul Sănătății asigură: ”Avem suficiente teste pentru diagnosticarea coronavirusului și comandăm în fiecare zi. Spitalele au asigurate stocurile pentru o săptămână. Avem stoc de peste un milion de măști medicinale”.

”Pacienții care aveau tratament în Italia nu pot să mai meargă. Tratamentul se poate asigura și în România în cele mai multe cazuri”.

Primarul Dan Tudorache a vorbit și despre cum vor face școală online elevii din Sectorul 1: ”Ținem legătura cu directorii din fiecare școală, în câteva ore aflăm de câte tablete pentru elevi avem nevoie. E un sector mai fericit din punct de vedere al posibilității. Mi-e teamă că această vacanță se va prelungi și va exista o problemă cu privire la situaia școlară”.

Autoritățile au prezentat la sediul Complexului Multifuncional Caraiman mai multe amănunte referitoare la cel mai performant sistem de monitorizare a a persoanelor suspecte de infectare cu noul coronavirus.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO