Autoritățile îi fac Sorinei viața tot mai grea. Adopția în SUA ar putea fi anulată
Situaţia Sorinei, fetiţa de 8 ani adoptată legal de doi români stabiliţi în Statele Unite, se complică şi mai rău.
Abia spre sfârşitul săptămânii judecătorii ar putea stabili dacă ea poate să plece sau nu din ţară, aşa cum cere procurorul general interimar. Acesta vrea ca Sorina să rămână acasă şi încearcă să anuleze decizia definitivă de adopţie, în condiţiile în care în România peste 80% dintre copiii care au nevoie de un cămin fac parte din categoria celor greu adoptabili, exact ca Sorina. Ea a fost refuzată de 120 de familii până când şi-a găsit părinţi care să vrea să o crească.
Procurorul General interimar al României a cerut Curţii de Apel Craiova să îşi revizuiască printr-o cale extraordinară de atac decizia prin care a admis definitiv adopţia în cazul Sorinei, către familia de români stabilită în Statele Unite ale Americii.
Bogdan Licu susţine că ar fi constatat în timpul procesului de adopţie o lipsă de apărare a intereselor Sorinei, dar şi faptul că odată adoptată, Sorina va pierde legăturile cu cealaltă fetiţă alături de care a crescut în plasament.
”Din cuprinsul dosarului în care a fost pronunţată hotărârea a cărei revizuire se solicită rezultă că cele două minore fac parte din familia Şărămăt, au fost botezate în aceeaşi zi, au mers împreună la grădiniţă şi, în prezent, la şcoală, dorm împreună în aceeaşi cameră şi în acelaşi pat, poartă aceleaşi haine, au aceleaşi jucării, au fost plecate împreună în vacanţe şi nu au fost niciodată despărţite, între acestea creându-se o legătură fraternă”, a transmis procurorul general interimar.
Dacă solicitarea procurorului general interimar va fi admisă, atunci viaţa Sorinei va deveni şi mai complicată decât este deja. Ar însemna că adopţia care a durat aproape 2 ani să fie anulată, iar fetiţa să rămână în ţară. Câtă vreme însă asistentei maternale care a crescut-o i-a fost retras atestatul, Sorina nu se va putea întoarce la ei şi atunci va ajunge într-un centru de plasament sau în grija altui asistent maternal. Totul se întâmplă în condiţiile în care fetiţa era unul dintre miile de copii de care familiile adoptatoare se feresc.
În ultima zi a anului trecut, în Registrul Naţional pentru Adopţii erau înscrişi peste 3000 de copii adoptabili. Dintre aceştia, 80%, adică 2508 copii, erau încadraţi în profilul greu adoptabili. Cu alte cuvinte, sunt copiii pe care nu-i prea vrea nimeni.
Gabriela Coman, președinte ANPDCA: ”Sunt copii pentru care găsim mai greu o familie, pentru că au o vârstă mai mare de 4-5 ani. Există şi situaţii în care familiile au anumite preferinţe pentru anumite culori ale pielii copilului."
Gelu Duminică, sociolog: "Adopt copil, exclus ţigan, bolnav şi sărac. Cam asta e din păcate realitatea, pentru că foarte multe dintre familiile adoptatoare îşi doresc copii blonzi cu ochi albaştri, din familii de intelectuali şi ideal până-n 2 ani.
O societate care are foarte multe sechele vizavi de foarte multe minorităţi, o societate în care dacă nu stai cuminte, vine ţiganul şi te fură. S-a impregnat atât de bine, încât copilul îl considerăm inferior doar pentru că are o culoare mai închisă."
După drama petrecută în Mehedinţi, reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului şi pentru Adopţii se gândesc la măsuri imediate.
Gabriela Coman, președinte ANPDCA: ”Vom veni cu o formare profundă a tuturor asistenţilor maternali, astfel încât ei să-şi înţeleagă foarte bine mandatul, atribuţiile pe care le au conform fișei. Ei ştiu că au obligaţia ca atunci când s-a declarat adoptabil copilul, ei să ajute specialiştii şi să participe la pregătirea copilului, să plece într-o nouă lume."
Deocamdată, sistemul care ar fi trebuit să-i protejeze pe copii a dat greş, iar Sorina a devenit noul simbol al orfanilor români. Toată lumea vorbeşte despre ei şi cere măsuri, dar nimeni nu îi ajută cu adevărat.