Britanicii fac verificari si la ei acasa, in scandalul carnii de cal.Un abator si o uzina, implicate

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce s-au grabit sa arate cu degetul spre francezi, care la randul lor ne-au acuzat pe noi, britanicii s-au gandit sa faca verificari si la ei acasa.

Politia si Agentia pentru Siguranta Alimentara din Marea Britanie au perchezitionat un abator din Anglia si o uzina de procesare a carnii din Tara Galilor.

Ambele sunt suspectate de implicare in scandalul carnii de cal, vandute pe post de carne de vita.

Si autoritatile de la noi fac verificari, iar miercuri situatia va fi discutat la Bruxelles, intr-o sedinta la care vor participa toate partile implicate, inclusiv reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania.

Insotiti de politie, inspectorii Agentiei pentru Siguranta Alimentelor din Marea Britanie au perchezitionat un abator din West Yorkshire.

Citește și
carne abator
Autoritati: Romania nu a exportat carne de cal etichetata ca vita. "Nu suntem suspectii de serviciu"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Abatorul vizat trimitea carcase de cal unei uzine de procesare a carnii din Tara Galilor, care o o folosea la prepararea hamburgerilor si a kebab-ului. Apoi vindea produsele, mentionand pe eticheta ca sunt din carne de vita.

Abatorul si uzina de procesare au fost inchise, iar autoritatile britanice promit ca ancheta nu se va opri aici.

Intr-un interviu la CNN, ambasadorul roman la Londra, Ioan Jinga, a subliniat ca abatoarele romanesti respecta regulile.

"Nu exista dovezi ca legile au fost incalcate pe teritoriul Romaniei de catre companiile romanesti. Stiu ca produsele importate de Marea Britanie contin carne tocata, iar Romania nu exporta niciun fel de carne tocata", a spus ambasadorul.

Intre timp, la noi continua verificarile in abatoare.

Actele care arata originea animalelor, destinatia produselor, dar si informatiile privind istoricul medical al vitelor sacrificate, toate au fost verificate in amanunt de inspectorii sanitari.

In plus, un cunoscator face imediat diferenta intre cal si vita.

Carnea de vita are o nuanta de roz, iar portiunile de grasime sunt albe. Cea de cal este grena, iar grasimea este portocalie.

Anul trecut, Romania a exportat 6.300 de tone de carne de cal, catar si magar.

Peste granita au plecat fie organe, fie carne macra. Niciodata carne tocata. Practic, romanii nu au ascuns ce vand si si-au etichetat corect marfa.

In proportie de 96%, carnea de cal a ajuns in Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia si Germania.

Desi nu sunt vinovati, procesatorii romani se tem ca vanzarile lor ar putea fi afectate.

Practic, tot scandalul a pornit de la niste etichete mincinoase pe care scria vita in loc de cal, insa carnea nu a fost bolnava si nu a pus pe nimeni in pericol.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Reuniune la Bruxelles in cazul carnii de cal exportata in Marea Britanie
Reuniune la Bruxelles in cazul carnii de cal exportata in Marea Britanie

O reuniune a responsabililor si expertilor europeni, in cazul carnii de cal care ar fi fost exportata din Romania si a fost depistata in lasagna, in Marea Britanie, va avea loc saptamana aceasta la Bruxelles, anunta ministrul francez al Agriculturii.

Autoritati: Romania nu a exportat carne de cal etichetata ca vita.
Autoritati: Romania nu a exportat carne de cal etichetata ca vita. "Nu suntem suspectii de serviciu"

Scandalul carnii de cal ramane in afara granitelor, sustin autoritatile noastre, convinse ca nici al doilea abator din Romania nu a dat la export cal etichetat drept vita.

The Sun: Caii din Romania sunt de obicei infectati cu o boala similara SIDA la oameni
The Sun: Caii din Romania sunt de obicei infectati cu o boala similara SIDA la oameni

Caii din Romania, tara suspectata de furnizarea carnii de cal gasite in loc de carne de vita in produse din Marea Britanie, sunt de obicei infectati cu o boala similara SIDA la oameni, scrie tabloidul The Sun in editia electronica de luni.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.