Britanicii fac verificari si la ei acasa, in scandalul carnii de cal.Un abator si o uzina, implicate
Dupa ce s-au grabit sa arate cu degetul spre francezi, care la randul lor ne-au acuzat pe noi, britanicii s-au gandit sa faca verificari si la ei acasa.
Politia si Agentia pentru Siguranta Alimentara din Marea Britanie au perchezitionat un abator din Anglia si o uzina de procesare a carnii din Tara Galilor.
Ambele sunt suspectate de implicare in scandalul carnii de cal, vandute pe post de carne de vita.
Si autoritatile de la noi fac verificari, iar miercuri situatia va fi discutat la Bruxelles, intr-o sedinta la care vor participa toate partile implicate, inclusiv reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania.
Insotiti de politie, inspectorii Agentiei pentru Siguranta Alimentelor din Marea Britanie au perchezitionat un abator din West Yorkshire.
Abatorul vizat trimitea carcase de cal unei uzine de procesare a carnii din Tara Galilor, care o o folosea la prepararea hamburgerilor si a kebab-ului. Apoi vindea produsele, mentionand pe eticheta ca sunt din carne de vita.
Abatorul si uzina de procesare au fost inchise, iar autoritatile britanice promit ca ancheta nu se va opri aici.
Intr-un interviu la CNN, ambasadorul roman la Londra, Ioan Jinga, a subliniat ca abatoarele romanesti respecta regulile.
"Nu exista dovezi ca legile au fost incalcate pe teritoriul Romaniei de catre companiile romanesti. Stiu ca produsele importate de Marea Britanie contin carne tocata, iar Romania nu exporta niciun fel de carne tocata", a spus ambasadorul.
Intre timp, la noi continua verificarile in abatoare.
Actele care arata originea animalelor, destinatia produselor, dar si informatiile privind istoricul medical al vitelor sacrificate, toate au fost verificate in amanunt de inspectorii sanitari.
In plus, un cunoscator face imediat diferenta intre cal si vita.
Carnea de vita are o nuanta de roz, iar portiunile de grasime sunt albe. Cea de cal este grena, iar grasimea este portocalie.
Anul trecut, Romania a exportat 6.300 de tone de carne de cal, catar si magar.
Peste granita au plecat fie organe, fie carne macra. Niciodata carne tocata. Practic, romanii nu au ascuns ce vand si si-au etichetat corect marfa.
In proportie de 96%, carnea de cal a ajuns in Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia si Germania.
Desi nu sunt vinovati, procesatorii romani se tem ca vanzarile lor ar putea fi afectate.
Practic, tot scandalul a pornit de la niste etichete mincinoase pe care scria vita in loc de cal, insa carnea nu a fost bolnava si nu a pus pe nimeni in pericol.