Campania de vaccinare cu serul de la AstraZeneca va continua în România
UPDATE - Vaccinarea cu serul de la AstraZeneca va continua fără restricții, pentru toate categoriile de vârstă, a anunțat președintele Comitetului național de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Se continuă vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. (...) Având în vedere contextul epidemiologic din România, este foarte important să continuăm vaccinarea împotriva COVID-19 cu toate produsele vaccinale şi la parametri cât mai ridicaţi. Persoanele imunizate cu doza 1 vor continua rapelul cu același vaccin. Persoanele care la prima doză au avut un eveniment trombotic sau șoc anafilactic au contraindicaţie pentru vaccinul de la AstraZeneca. Nu știm încă dacă persoanele respective ar trebui să se mai vaccineze sau nu cu un alt vaccin”, a mai spus Gheorghiță.
Gheorghiţă a dat asigurări că toate autorităţile şi specialiştii monitorizează toate datele ştiinţitice, atât cele deja existente, cât şi cele care urmează să fie publicate, privind vaccinarea, profilul de siguranţă, atât pentru AstraZeneca, dar şi pentru celelalte vaccinuri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În ceea ce privește combinarea a două vaccinuri, Gheorghiță a declarat că „suntem complet în afara unor recomandări științifice și nu avem date de siguranță și eficacitate”.
El recomandă ca persoanele să finalizeze schema de vaccinare, cu același tip de vaccin.
Gheorghiţă a precizat că la nivel naţional 70% dintre cei are s-au programat în centrele cu vaccin AstraZaneca s-au prezentat la vaccinare, iar 30% au decis „amânarea acestei vaccinări, fapt absolut de înţeles”.
„Înțeleg perfect această îngrijorare, tocmai de aceea rolul nostru e să liniștim oamenii și să prezentăm informațiile așa cum sunt. Deciziile trebuie să rămână unele bazate pe dovezi, pe expertiza oamenilor de știință și pe datele trimise de Agenția Europeană a Medicamentului”, a conchis Gheorghiță.
Preşedintele CNCAV a menţioant că rata apariţiei trombozelor este de 0,65 la 100.000 de persoane.
Coordonatorul campaniei de vacciare a dat asigurări că persoanele care nu au facut cheaguri de sânge după prima doză, nu riscă să li se întâmple acest lucru la rapel. Totusi, oficialii fac apel la toți cei vaccinați să fie atenți la orice fel de efecte adverse.
Persoanele vaccinate trebuie să ceară imediat ajutorul medicilor dacă au dificultăți de respirație, durere în piept, umflarea picioarelor, dureri abdominale persistente, dureri puternice de cap sau vedere în ceață.
Sunt simptome ale unei reacții adverse petele mici apărute sub piele la locul injecției sau vânătăile în alte părți decât la locul injecției.
Acestea ar putea fi semnele unei tromboze care pot să apară în primele două săptămâni după vaccinare, potrivit medicului Gheorghiță.
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepreşedinte CNCAV Andrei Baciu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România, Roxana Ştefania Stroe, şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul INSP, Adriana Pistol au susținut joi o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
EMA: Există o potenţială legătură între vaccinul AstraZeneca şi formarea de cheaguri sangvine
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat miercuri că a găsit o potenţială legătură între vaccinul dezvoltat de AstraZeneca împotriva Covid-19 şi probleme rare de coagulare a sângelui.
EMA a precizat că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent legate de serul AstraZeneca, relatează Reuters.
De asemenea, Agenția Europeană a Medicamentului consideră că formarea unor cheaguri de sânge ar trebui înregistrată drept un efect secundar „foarte rar” al vaccinului.
„Covid-19 este asociat cu un risc de spitalizare și deces. Combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este foarte rară, iar beneficiile generale ale vaccinului în prevenirea Covid-19 depășesc riscul efectelor secundare”, a transmis EMA.
„O explicație plauzibilă pentru combinația de cheaguri de sânge și trombocite scăzute este un răspuns imun, care duce la o afecțiune similară cu cea observată uneori la pacienții tratați cu heparină”, se mai menționează în comunicatul oficial emis de Agenție.