Cele 6 simptome ale trombozelor. La ce trebuie să fie atente persoanele vaccinate cu AstraZeneca
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a publicat o listă a simptomelor care indică formarea cheagurilor de sânge la persoanele vaccinate anti-COVID cu serul dezvoltat de AstraZeneca.
EMA a anunțat miercuri că găsit o potenţială legătură între vaccin şi probleme rare de coagulare a sângelui, precizând că a luat în considerare toate dovezile disponibile până în prezent.
"O explicaţie plauzibilă pentru combinaţia de cheaguri de sânge şi număr scăzut de trombocite este un răspuns imun, care conduce la o afecţiune similară cu cea observată uneori la pacienţii trataţi cu heparină", a anunţat EMA într-un comunicat, precizând însă că beneficiile aduse de vaccinul AstraZeneca prevalează în continuare în faţa riscurilor medicale.
EMA le recomandă persoanelor care s-au vaccinat să ceară asistență medicală de specialitate la primul semn care indică formarea cheagurilor de sânge.
Cele 6 simptome ale unei tromboze:
► Dificultăți de respirație;
► Durere în piept;
► Umflarea picioarelor;
► Dureri abdominale persistente;
► Probleme neurologige, inclusiv dureri de cap severe și vedere încețoșată;
► Mici pete de sânge sub piele în alte părți decât în locul injectării.
„Șansele apariției cheagurilor de sânge după vaccinare sunt reduse, dar ar trebui să fiți conștienți de simptome pentru a putea cere rapid ajutorul medicilor”, a transmis EMA.
Agenţia Europeană pentru Medicamente a precizat totodată că nu a identificat niciun factor de risc specific pentru vaccinul AstraZeneca, estimând că o explicaţie plauzibilă pentru cazurile rare de cheaguri sangvine ar putea fi un răspuns imun.
"Factori de risc specifici, precum vârsta, sexul sau istoricul medical, nu au putut fi confirmaţi deoarece evenimente rare sunt observate la toate vârstele", a declarat Emer Cooke, directoarea executivă a EMA.
Totodată, Agenţia Europeană pentru Medicamente a estimat că formarea de cheaguri sangvine ar trebui listată ca un efect secundar "foarte rar" al vaccinului anti-COVID19 dezvoltat de AstraZeneca.
Comitetul de siguranţă sanitară din cadrul EMA, care a evaluat vaccinul, a solicitat mai multe studii şi modificări la cele actuale pentru a obţine mai multe informaţii