Timișoara rămâne în carantină pentru încă șapte zile. Ce restricții sunt în vigoare

×
Codul embed a fost copiat

Comitetul Județean pentru Situaţii de Urgenţă din Timişoara a decis miercuri prelungirea cu șapte zile a carantinei în Timișoarea și în localitățile din jur, la propunerea DSP.

Vor rămâne în carantină și localitățile Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă.

Autoritățile au prelungit programul la magazine pentru a nu se crea aglomeraţi și au eliminat intervalul orar în care bătrânii pot ieşi din case.

Pentru activitate fizică individuală, timişorenii pot ieşi din case până la orele 22.00.

Față de prevederile precedentei hotarîri de carantinare zonală a a municipiului Timișoara și comunelor Dumbrăvița, Giroc, Ghiroda și Moșnița Nouă în hotărârea adoptată azi sunt o serie de modificări:

Citește și
Cheltuielile Primăriei din Timișoara sunt prezentate pe o pagină de internet. Mesajul edilului Dominic Fritz
Cheltuielile Primăriei din Timișoara sunt prezentate pe o pagină de internet. Mesajul edilului Dominic Fritz

- Se introduce în declarația pe proprie răspundere un paragraf privind deplasarea în scopul vaccinării împotriva SARS-COV 2, cu prezentarea dovezii privind programarea.

- O altă modificare se referă la prelungirea cu o oră a programului de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare și nealimentare până la ora 21.

- Eliminarea restricțiilor orare pentru persoanele peste 65 de ani.

- După ora 22 nu se va mai putea ieși din casă pentru activități fizice, ci doar pentru vaccinare, interes profesional, asistență medicală de urgență și nevoile animalelor de companie.” - se arată în comunicatul prefecturii Timiș.

Direcţia de Sănătate Publică Timiş a propus continuarea restricţiilor cu încă o săptămână pentru fiecare dintre localităţi şi Timişoara, iar INSP a susţinut că ar trebui încă 14 zile de carantină.

Timişoara a intrat în carantină în 8 martie, cu o rată a îmbolnăvirilor de 7,30 la mia de locuitori. Sâmbătă s-a decis ridicarea restricţiilor, însă media a crescut și a ajuns miercuri la  8,43.

Raed Arafat a intervenit peste această hotărâre luată la nivel local şi a cerut ca zona să rămână în carantină încă 72 de ore, până se va găsi o soluţie, având în vedere că la Timișoara spitalele sunt suprasolicitate, iar paturile ATI sunt ocupate. Aceste 72 de ore expiră în această noapte.

Ce restricții sunt în vigoare în Timișoara, începând din 8 martie

 

Conform deciziei luate în CJSUT, începând cu data de 8 martie 2021 ora 00:00, este strict interzisă intrarea/ieşirea în/din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces decât cele deschise circulaţiei publice de pe drumurile naţionale, judeţene, comunale şi forestiere.

Circulaţia şi staţionarea persoanelor în spaţiile publice, din interiorul zonei carantinate, sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe propria răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura, precum și intervalul orar necesar desfășurării activității;

Totodată, în interiorul localităţilor, se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.

În perioada următoare, se va limita programul de lucru cu publicul al operatorilor economici din domeniul comercializării de bunuri alimentare şi nealimentare până la ora 20,00, cu excepţia farmaciilor şi a staţiilor de distribuţie carburant care pot avea program non-stop.

Se va limita numărul de persoane în incinta magazinelor/ supermagazinelor/ hipermagazinelor la maximum 30% din capacitate, cu respectarea normelor de distanţare fizică.

În cazul centrelor comerciale și a parcurilor se limitează accesul persoanelor astfel încât să se asigure 8 mp/persoană, cu respectarea normelor de distanţare.

Totodată se interzic următoarele activităţi:

1. organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise;
2. organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă;
3. activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor;
4. activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc;
5. organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată;
6. organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor;
7. activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise;
8. toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spații închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil;
9. organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepție de la prevederile menționate anterior, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 08 martie 2021

Începând cu data de 13.03.2021, ora 05:00, în zilele de sâmbătă și duminică, centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie. Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă și duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice și nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast food).

Își suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă și duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenții/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare își vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă și duminică, cu excepția operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curățătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Declarațiile pe propria răspundere pot fi găsite aici.

Citește și...
Viața în carantină, în Ilfov. Autoritățile se fac că aplică restricțiile, oamenii se fac că le respectă
Viața în carantină, în Ilfov. Autoritățile se fac că aplică restricțiile, oamenii se fac că le respectă

Aproape jumătate dintre localitățile din România aflate în carantină sunt în jurul Capitalei. Mai exact, 18 comune și orașe din județul Ilfov, unde rata de infectare depășește și 8 la mia de locuitori.

Cheltuielile Primăriei din Timișoara sunt prezentate pe o pagină de internet. Mesajul edilului Dominic Fritz
Cheltuielile Primăriei din Timișoara sunt prezentate pe o pagină de internet. Mesajul edilului Dominic Fritz

Cheltuielile Primăriei din Timișoara vor fi listate pe o pagină de internet, pentru ca persoanele interesate să afle pe ce sunt dați banii publici.

Situație tensionată în Timișoara după ce restricțiile s-au prelungit fără ca responsabilii din județ să voteze
Situație tensionată în Timișoara după ce restricțiile s-au prelungit fără ca responsabilii din județ să voteze

În Timișoara, aflată pentru două săptămâni în carantină, situația a devenit tensionată după ce restricțiile s-au prelungit după o intervenţie a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Tensiuni în Timișoara, după ce carantina a fost prelungită.
Tensiuni în Timișoara, după ce carantina a fost prelungită. "Nu ne-au înțeles în '89, nu avem pretenția acum"

În Timișoara, situația a devenit tensionată, după ce restricțiile s-au prelungit cu încă 72 de ore.

Recomandări
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles
Bugetul pe anul 2023 arată că Guvernul mizează pe creștere mai mare decât cea anunțată de Bruxelles

Proiectul de buget pentru anul viitor este configurat pe o creştere economică de 2,8%, în condiţiile în care şocul economic provocat de pandemie este unul dintre cele mai semnificative din istoria recentă.

Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen
Surse: Austriecii vor modificarea legii offshore ca să accepte aderarea României la spaţiului Schengen

Cu două zile înainte de şedinţa în care ar trebui să se ia decizia privind extinderea spaţiului Schengen România încă mai speră că Austria îşi va schimba votul.  

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta
Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta

Ultima imagine cu actrița Kirstie Alley în viață. Ce mesaj înduioșător transmitea vedeta