Situație tensionată în Timișoara după ce restricțiile s-au prelungit fără ca responsabilii din județ să voteze

Dată publicare: 23-03-2021 13:21
Dată actualizare: 23-03-2021 14:15


În Timișoara, aflată pentru două săptămâni în carantină, situația a devenit tensionată după ce restricțiile s-au prelungit după o intervenţie a Departamentului pentru Situații de Urgență.

Însă unii dintre responsabilii din județ nu au votat pentru menținerea regulilor stricte chiar dacă în zonă numărul îmbolnăvirilor continuă să crească. Neînțelegerile i-au bulversat pe timişoreni!

155 de locuitori din Timiş au fost confirmaţi cu SARS-COV2 doar în ultimele 24 de ore.

În Timişoara, de pildă, rata de îmbolnăvire a trecut de 8.

La Terapie Intensivă nu mai sunt locuri, însă în Spitalul de Boli Infecţioase nu mai pot fi internaţi nici cei cu forme medii.


Virgil Musta, Medic Specialist: "Noi, ca şi cadre medicale, suntem pe o presiune foarte mare datorită numărului mare de cazuri. Şi dacă nu se întrerupe acest lanţ şi dacă numărul de cazuri continuă să fie mare, noi vom avea o problemă de sănătate."

Deşi pentru localnici s-au introdus restructii dure, nu toţi le-ar fi respectat, aşa că rata de îmbolnăvire a continuat să crească. Drept urmare, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis prelungirea carantinei. Deocamdată pentru 72 de ore. În Comitetul Judeţean măsură nu a avut suficientă susţinere. Primarul Dominic Fritz - de exemplu - s-a abţinut de la vot.

Dominic Fritz, Primarul Municipiului Timişoara: "Guvernul României a intervenit în urma blocajului politic din CJSU şi a carantinat, aşa cum era logic, toată zona metropolitană. Este ceva ce ne va ajuta pentru că virusul nu se opreşte la limitele unor UAT-uri".

Alin Nica Preşedinte Consiliul Judeţean Timiş: "E inadmisibil ca Arafat să vină să ne zică că ia decizii peste noi. Bucureştiul nu ne-a înţeles pe noi timişorenii nici în decembrie '89 când am ieşit în stradă importiva comunismului, nu o să am pretenţia să ne înţeleagă acum".

Lucian Bode, Ministrul de Interne: "Normal ar fi să nu existe astfel de situaţii. Absolut normal ar fi să existe un dialog între nivelul local şi cel naţional. Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a luat o decizie tranzitorie pentru 72 de ore până la momentul în care Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va lua o hotărâre care este suverană".

Neînţelegerile dintre autorităţile locale au creat confuzie. Cei cu afaceri în domeniul ospitalităţii îşi făcuseră aprovizionarea ca să deschidă.

Zoltan Nemeth, Prefectul Judeţului Timiş: "Dacă decizia s-ar fi luat în CJSU, cetăţenii nu ar fi fost informaţi că se ridică măsură, ca duminică seară să ajungă să afle că nu se mai ridică şi ca măsura este prelungită. Este prima oară când s-a uzitat de acel articol care dă dreptul şefului DSU să ia măsuri temporare, inclusiv de carantinare zonală".

Premierul Florin Citu a cerut o întâlnire cu reprezentanţii Consiliilor Judeţene şi cu cei ai Asociaţiei Municipiilor ca să nu se mai ajungă în astfel de situaţii.

Florin Cîțu, Premierul Romaniei: "Aştept soluţii pentru a vedea cum putem să evităm - poate carantinarea - dar cu alte măsuri, deci înţeleg că sunt particularităţi pentru fiecare zonă, dar soluţiile trebuie să vină de la cei care administrează, autorităţile locale acolo".

Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, este de părere că pentru reducerea ratei de infectare şi înlăturarea carantinei ar trebui urmărite trei direcţii: intensificarea campaniei de vaccinare, creşterea cu 50 a sută a numărului de vaccinuri alocate şi mărirea capacităţii de Terapie Intensivă. De asemenea, potrivit acestuia, ar trebui să se ţină cont de populaţia reală a fiecărei localităţi pentru că în oraşele mari trăiesc mai mulţi oameni decât cei număraţi la ultimul recensământ.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO