Autoritățile dau asigurări că depozitele de ulei sunt pline, iar oamenii nu ar trebui să-și facă griji
După ce oamenii au năvălit în magazine și au cumpărat mai mult decât aveau nevoie, autoritățile au ieșit să spună că depozitele sunt pline.
Ministrul Agriculturii a explicat că isteria privind o posbilă criză a uleiului a plecat de la o fotografie de pe Facebook. În stocuri, ar fi destul ulei, dar și materie primă ca să asigure consumul.
Dincolo de asigurări, oamenii se tem că litrul de ulei se va scumpi, atât timp cât cererea este foarte mare.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii: „O mare masă de oameni s-a îngrămădit într-un magazin, a cumpărat tot uleiul de pe raft, au început pozele pe social media și s-a prezentat ca o situație de dezastru, ceea ce nu se susține cu date reale."
Asta crede ministrul Agriculturii, după ce românii s-au năpustit în magazine și și-au umplut coșurile cu baxuri de ulei, după ce acest produs s-a scumpit deja cu 25 de procente în ultimul an, iar lucrurile nu dau semne că se vor opri aici.
Oficialii consideră, însă, că totul este emoție nejustificată și că avem stocuri
Nina Gheorghiță, fermier: „În mod obișnuit, în Bărăgan, în 20 august intrăm la recoltat de floarea soarelui, poate în alte zone un pic mai devreme, și vor fi iar depozitele pline cu floarea soarelui."
Cumpărător: „Trebuie să ne obișnuim să cumpărăm ceea ce avem nevoie, dar cu siguranță se vă scumpi, pentru că, dacă lumea înnebunește și cumpără mult, automat e tentat cel care vinde să mărească prețurile.”
Cumpărător: „A fost 7 lei și acum l-au făcut 8. S-a mai scumpit un pic, dar acum noi suntem obișnuiți cu scumpirile, că se întâmplă zilnic.”
Specialiștii din domeniu sunt de părere că prețurile cresc din cauza burselor.
Ucraina și Rusia erau doi jucători importanți pe piața uleiului, iar acum Europa cere mai mult de la România
Aurel Popescu, președintele Rompan: „Vârfurile de prețuri au fost atinse. Cred că va urma o stabilizare. Oamenii trebuie să mai asculte și de responsabilii care sunt pe sectoare, dacă nu au încredere în responsabilii politici."
Cumpărător: „Sunt niște cumpărături făcute pentru altcineva. Probabil persoana respectivă s-a alarmat să-i cumpăr.”
Cumpărător: „E o demență. E frica zilei de mâine.”
Cumpărător: „A fost o perioadă în care au dispărut o parte din produse, dar a doua zi rafturile au fost din nou pline.”
Ministrul Economiei anunță că vor fi controlați toți comercianții bănuiți că au crescut prețurile artificial. Nu este, însă, singurul anunț.
Florin Spătaru, ministrul Economiei: „Probabil că vă trebui să venim cu măsuri de limitare a exporturilor de cereale, dar și alte materii care sunt necesare în România.”
Pe de altă parte, marii producători ulei spun că în situații de criză avem alternative
Andrei Solomon, director Expur: „Europa este o piață de consum de ulei de rapiță. România are rapiță, dar e straniu că noi, românii, nu înțelegem să consumăm ulei de rapiță, care e chiar mai sănătos decât cel de floarea soarelui.”
Reprezentanții magazinelor îi îndeamnă pe cei care au cumpărat mai mult decât au nevoie să nu facă risipă. Anul trecut, potrivit Organizației Națiunilor Unite, românii au aruncat la gunoi peste un milion de tone de mâncare.