Autoritățile anunță investiții care în viitor ar putea duce la mai puține pene de curent. „Mintea ta n-a putut gândi”
Pentru că sistemul energetic național și-a arătat fragilitatea, în aceste zile caniculare, autoritățile anunță investiții care în viitor ar putea duce la mai puține pene de curent.
Sunt bani disponibili prin diverse programe pentru baterii atașate la sisteme foto-voltaice sau eoliene. Astfel, energia ar putea fi folosită și în momentele în care nu e soare sau vânt.
Ministerul Energiei anunță că în următorii doi ani ar urma să fie instalate capacități de stocare de 5000 de MW, peste necesarul estimat de Transelectrica pentru echilibrarea sistemului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De exemplu, din PNRR ar fi 80 de milioane de euro, pentru care deja au aplicat firme private sau de stat. Din Fondul pentru modernizare, unde sunt banii strânși din certificatele de emisii a fost pusă la punct o schemă pentru 300 de milioane de euro. Astfel, ar fi vizați încă 3000 de MW, în baterii, dar tot pentru persoane juridice. Proiectele sunt ordonate în funcție de contribuția proprie.
24 de contracte au fost semnate chiar în aceste zile de caniculă. Vor primi bani pentru baterii sau sisteme verzi pentru autoconsum mai multe primării și inclusiv Universitatea Ovidius Constanța.
Pentru persoanele fizice care au deja panouri fotovoltaice încă nu există finanțare.
Sebastian Burduja, Ministerul Energiei: „Din păcate se adresează mai ales consumatorilor non casnici: întreprinderi, autorități publice și așa mai departe. Pentru ei am gândit scheme de sprijin pentru stocare”.
Pentru românii care vor să devină prosumatori de acum încolo, prin programul Ministerului Mediului, Casa Verde Fotovoltaice, ar urma să fie finanțate și sistemele de stocare. Suma ar crește la 30.000 de lei.
Separat, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că va acorda anul acesta 122.000 vouchere de 25.000 lei fiecare pentru panouri fotovoltaice și baterii.
Cei care au deja panouri fotovoltaice așteapta decizia șefului statului privind legea care a fost adoptată în parlament și care îi obligă să monteze și baterii.
Martin Moise, prim-vicepreședinte Patres: „Sub nicio formă nu poate fi aplicată. Eu am un sistem finanțat prin AFM relativ mic, unde invertorul nu este hibrid. Daca aș dori să pun stocare, ar trebui să schimb invertorul, ori nu pot să fac acest lucru timp de 5 ani cât respectiva instalație se află în perioada de monitorizare”.
Nevoia de sisteme de stocare este uriașă, spune și premierul Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Când vezi că ai fonduri europene de miliarde de euro pentru zona de investiții în energie verde, îți strângi specialiștii și faci niște calcule: ce putere instalată va fi, cât va produce România într-un an, în cât timp ajung la maturitate aceste proiecte. Păi măi domn' ministru, când ai declanșat aceste programe prin PNRR, prin proiecte naționale, prin fondul de modernizare, mintea ta n-a putut gândi că îți trebuie zonă de stocare? În administrație, mie cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”.
Premierul nu a precizat însă la care ministru s-a referit.