Autoritățile anunță încă un program destinat elevilor din învățământul preuniversitar
După încercări mai mult sau mai puțin reușite, ca „O masă caldă în școli” sau „Cornul și laptele”, autoritățile anunță încă un program destinat elevilor din învățământul preuniversitar.
Se numește „O masă sănătoasă în școli” și are finanțare până în anul 2027. Oficialii din educație promit că cei mici vor mânca fructe și legume românești și anunță că vor colabora cu cei din Ministerul Agriculturii.
În România învață 2,9 milioane de elevi. Din păcate, mulți provin din familii sărmane și nu de puține ori merg la cursuri fără să mănânce. Teoretic, elevii din învățământul primar ar fi trebuit să primească un corn și o cutie cu lapte, însă, deși anul școlar se apropie de final, în peste o mie de școli nu s-a întâmplat asta. Cei din Ministerul Educației dau vina pe autoritățile locale sau județene.
„O masă sănătoasă în școli”
Nici programul pilot „O masă caldă” nu a funcționat cum ar fi trebuit.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „Programul „O masă caldă în școli”, pentru care guvernul a aprobat 14 milioane de euro, doar pentru semestrul II, în acest an, ar fi trebuit să se deruleze în 150 școli, din acestea se derulează doar în 134. 16 școli, deși au avut finanțare, nu au putut implementa programul `masa caldă`. Motivele? Licitații blocate, lipsă ofertanți în localități izolate.”
Acum, autoritățile promit să le asigure o masă la școală, în special copiilor din medii defavorizate. Acesta este primul program integrat de alimentație în instituțiile de învățământ și se va derula în colaborare cu Ministerul Agriculturii. Copiii vor primi batoane nutritive BIO, fructe și legume.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației: „O viziune integrată înseamnă că dai șansă și acelor școli care au condiții pentru o masă caldă, care au acces la firme de catering, dar dai aceleași condiții și școlilor unde nu există posibilitatea asigurării unei mese calde.”
Programul de un miliard de euro va fi implementat în etape și va fi finanțat atât din bugetul de stat, cât și din surse externe, rambursabile și nerambursabile. De el vor beneficia, din septembrie, 190.000 de elevi.
Medicii spun că un meniu care conține între 200 și 500 de calorii ar fi suficient pentru un elev.
Șerban Damian Pop, medic nutriționist: „Dacă am vorbi de un sandviș, format din pâine de calitate, cu o bucata de brânză și o legumă, deja avem o gustare absolut în regulă, dacă ar mai fi însoțită și de un fruct, ar fi o completare fericită, o sursă de vitamine și minerale, sau un iaurt sau un chefir, un lactat, foarte important pentru copii, prin aportul de calciu, de proteină.”
În mod normal, un copil de șapte ani ar trebui să primească între 1.200 și 1.500 de kcal pe zi.