Noul an școlar aduce schimbări majore în sistemul de educație. Despre ce este vorba
Noul an școlar aduce schimbări majore în sistemul de educație: dispar mediile semestriale. Va fi necesară doar o medie generală, la final.
Mai mult decât atât, tezele nu mai sunt obligatorii. Fiecare profesor este îndemnat să își facă propria strategie de notare, însă va fi necesar un număr minim de note pentru fiecare materie. Mediile se vor încheia abia la finalul anului școlar, nu la final de semestru, așa cum se întâmplă acum. În plus, de-a lungul anului, elevii vor primi, în funcție de materie, un anumit număr de note.
Sorin Cîmpeanu: „Principiul e acela că orice cadru didactic are libertate deplină pentru a efectua o evaluare ritmică pe parcursul anului școlar. Singura condiție este ca la finalul anului să aibă un număr de note, cel puțin N+3, N fiind numărul de ore.”
Asta înseamnă că, dacă un elev are pe săptămână două ore de engleză, de exemplu, pentru această materie, vor fi necesare cel puțin cinci note. Elevii pot fi notați oricând pe parcursul celor cinci module de învățare, iar media va fi calculată la finalul anului.
Pentru aceste schimbări au fost consultați atât reprezentații elevilor, cât și cei ai părinților.
Iulian Cristache, președintele Federației Naționalea Asociațiilor de Părinți: „Nu există în rândul părinților o părere unanimă. Orice schimbare care apare la nivelul Ministerului Educației, vor fi părinți care sunt de acord și părinți care nu vor fi de acord. Schimbarea de fond trebuie să vină de la modul în care profesorul va preda. Trebuie să înțelegem că, indiferent de denumirea și structura anului școlar, modul în care profesorii predau este esențial.”
Marian Stas, expert în educație: „Va fi un exercițiu realmente de schimbare de mentalitate, de reașezare a tuturor lucrurilor în educație, cu o singură condiție. Acest test de turnesol poate să fie roșu sau albastru, pe nu sau pe da, în funcție de cea mai importantă transformare pe care eu o aștept. Schimbarea de model curicular. Altfel, vor fi forma fără fond cu un randament extrem de scăzut.”
Tot luni a fost anunțată, în funcție de județ, perioada din februarie în care copiii vor fi în vacanță. 30 de județe, inclusiv Municipiul București, vor avea vacanță în a patra săptămână din lună, 10 județe în a treia, iar Ilfov și Suceava sunt cele două județe care vor avea vacanță în a doua săptămână a lunii. Din toamnă, cele două semestre vor fi înlocuite de cinci module de învățare și patru vacanțe scurte, plus vacanța de vară.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: copii, scoala, invatamant, ministerul educatiei,
Dată publicare:
30-05-2022 19:51