Autoritatile amana ce nu au fost in stare sa rezolve. Cand isi vor primi romanii casele luate abuziv de comunisti


Ultimul update: Sambata 02 Ianuarie 2016 09:23
Data publicarii: Miercuri 30 Decembrie 2015 19:22
Categorie: Stiri actuale

Inca un an mai au de asteptat romanii carora le-au fost luate abuziv casele si bunurile in perioada comunista! Si asta pentru ca autoritatile locale NU au identificat inca terenurile care pot fi date in baza legii retrocedarii.

Acest lucru ar fi trebuit sa se intample pana pe 1 ianuarie 2016, insa, miercuri, guvernul Ciolos a dat o ordonanta de urgenta prin care amana totul.

Pentru fostii proprietari pe care statul trebuie sa-i despagubeasca, calvarul se prelungeste cu inca un an. Desi legea a intrat in vigoare acum doi ani, inca nu au fost stabilite si identificate toate terenurile si bunurile care trebuie sa ajunga la proprietarii pagubiti in vremea regimului comunist.

"E vorba de prelungirea cu un an a termenului in care autoritatile locale vor trebui sa inventarieze complet terenurile care pot intra sub incidenta acestei legi de retrocedare", spune Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Cei de la Guvern spun ca autoritatile locale sunt de vina pentru aceasta intarziere. Mai mult, in majoritatea localitatilor restituirea efectiva a terenurilor nu a fost inca realizata.

"- Vorbim de incapacitatea primariilor, consiliilor judetene de a inventaria?
- Exact asta vorbim, de a inventaria si a stabili cadastral terenurile care teoretic ar putea fi obiectul unor revendicari in natura"
, mai spune Dan Suciu.

Executivul promite ca de aceasta data va avea grija sa nu apara noi prelungiri de termene. Potrivit Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor, pana la inceputul lunii decembrie au fost primite spre analiza 24 de mii de dosare. Alte aproape 30 de mii sunt in asteptare.

Carturesti Carusel: De la palatul confiscat de comunisti, la cea mai mare librarie din Romania, cu 10.000 de volume
VIDEO PROTVPLUS.RO