Autorități: Orice relaxare a restricțiilor ar însemna un dezastru. Arafat: „Hopul nu e trecut”

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile consideră că orice relaxare a restricțiilor în acest moment ar fi un dezastru. Responsabilii atrag atenția că mai ales în acest punct al pandemiei este vital să nu facem nicio greșeală.

Faptul că România a reușit până acum să evite colapsul spitalelor este doar efectul distanțării sociale, care trebuie menținută încă cel puțin 4 săptămâni.

Calculele unui matematician epidemiolog de la Institutul de Sănătate Publică din Londra demonstrează că singura metodă viabilă de împiedicare a răspândirii coronavirusului este distanțarea socială - ea poate fi impusă de autorități, dar este și responsabilitatea fiecăruia dintre noi.

În cazul în care nu se impune nicio restricție de deplasare, orice om nou-infectat poate infecta, la rândul lui, în medie, alți 2,5 oameni, spun specialiștii Organizației Mondiale a Sănătății. Apoi, fiecare dintre cei nou-infectați transmit mai departe virusul către același număr de persoane și tot așa, exponențial. Vom ajunge astfel să constatăm că în doar o luna, o singură persoană infectată va fi transmis deja virusul la 244 de oameni care la rândul lor, fiecare l-a transmis altor 244 și tot așa.

Dacă înjumătățim frecvența contactelor și evităm deplasările non-urgente și ne întâlnim cu jumătate din oamenii cu care ne întâlneam până acum , fiecare nou infectat va transmite coronavirusul altor 1.25 de oameni, în loc de 2,5 ceea ce înseamnă că într-o lună rata exponențială de creștere ne-ar duce la doar 4 cazuri noi de la un singur bolnav. Dar acesta este cazul ideal.

Citește și
coronavirus
OMS demontează toate miturile apărute în mediul online pe tema noului coronavirus
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Diferența făcută însă de un simplu gest, acela de a reduce întâlnirile între oameni, este însă imensă, de la 4 la 244. Având în vedere situația din România, pare că la noi a funcționat și după primele 48 de zile de la primul caz, avem puțin peste 6.800 de îmbolnăviri și peste 340 de decese. Și stăm foarte bine. Spre comparație, după primele 48 de zile, italienii aveau 74.386 de cazuri și 7.503 decese, iar Spania atinsese 65.719 îmbolnăviri și 5.138 de decese. Tocmai de aceea este vital ca măsurile restrictive să fie menținute, cel puțin până trece vârful pandemiei în țara noastră.

Raed Arafat: "Hopul nu este trecut. Deci noi încă suntem în faza în care putem să ne trezim cu situația agravată și să înceapă să crească numărul cazurilor. Dacă, la sărbătorile pascale relaxăm măsurile care sunt luate în acest moment, dacă de exemplu dispar măsurile de distanțare socială, la 14 zile după sărbătorile pascale putem să ne trezim cu o explozie de pacienți infectați, ce înseamnă și un număr mai mare de pacienți critici și un număr mai mare de decese".

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: "Trebuie să gestionăm în evoluție orice moment, dacă vom vedea că am depășit acel vârf, cazurile sunt în scădere atunci putem să ne gândim la o relaxare la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, dar separat pentru fiecare loc în parte. Nu poți da drumul deodată la niște localități carantinate, care știm să au fost focare, cu problem. Vei putea să relaxezi cu niște restricții impuse,,relaxăm, dar ieșim pe stradă cu mască și mănuși".

După o lună de stare de urgență însă, distanțarea socială devine din ce în ce mai greu de suportat, mai ales că se apropie și sărbătorile. Pierderea controlului în acest moment ar însemna însă anularea tuturor eforturilor de până acum.

Gabriel Diaconu, Psihiatru: "Dacă vom greși în această perioada a Paștelui prin relaxare, prin uitare, prin ignorarea recomandărilor autorității, cu siguranță vom plăti pentru asta. nu e nimic statistic la mijloc, este fapt. La o săptămâna, 10 zile, procentul numărului noi de cazuri crește, poate să creasc agresiv, necontrolat".

Din Noua Zeelandă, țară aflată de asemenea în carantină și care a reușit cu succes să țină sub control epidemia având un număr foarte redus de îmbolnăviri și un singur deces, un virusolog român explică în ce manieră ar trebui să ridicăm măsurile de izolare.

Mihnea Boștină, virusolog: "Cred că la noi odată ce numărul infecțiilor și implicit numărul deceselor începe să scadă s-ar putea relua o parte din activitățile în care riscul de infecție este mic spre exemplu în construcții și agricultură unde distanțarea fizică este mult mai ușor de urmat. la fel, e cazul în fabrici și alte comunități mai mici. Mai greu va fi cu locurile unde avem o densitate mare de persoane școli, clădiri de birouri și-așa mai departe. Aproape imposibilă pentru încă multe luni va fi probabil redeschiderea stadioanelor, a concertelor, practic tot ce înseamnă adunarea a mii de oameni".

Toți specialiștii sunt de părere că și după ridicarea restricțiilor persoanele vulnerabile ar trebui protejate suplimentar mai ales în spitale și în căminele de bătrâni.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cercetătorii au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci
Cercetătorii au descoperit 6 noi tipuri de coronavirus la lilieci

Oamenii de știință au descoperit șase noi tipuri de coronavirus în timp ce studiau liliecii din Myanmar, potrivit Live Science.

OMS demontează toate miturile apărute în mediul online pe tema noului coronavirus
OMS demontează toate miturile apărute în mediul online pe tema noului coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății demontează miturile apărute în jurul COVID-19, boala ce a dus la moartea a 122.731 de oameni din întreaga lume.

Mărturia unui supravieţuitor al Covid-19 din Corsica. ”Sunt viu. M-au scos din sicriu”
Mărturia unui supravieţuitor al Covid-19 din Corsica. ”Sunt viu. M-au scos din sicriu”

”Sunt viu. M-au scos din sicriu, Merg din nou” - mărturiseşte un veterinar din Corsica, Claude Gatti, contaminat cu noul coronavirus, după ce a ieşit de la reanimare, la Ajaccio, relatează AFP, conform News.ro.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.