Nu s-au unit în asociații, iar acum celebra lor varză se strică pe câmp
Specialiştii de la Direcţiile Agricole încearcă să îi convingă pe fermieri să se unească în asociaţii, ca să-şi poată vinde marfa mai bine.
În comuna Toboliu din Bihor, renumită pentru culturile de varză, agricultorii stau cu recolta pe câmp. Spun că se vinde prea ieftin şi costă prea mult să o culeagă, aşa că o lasă să îngheţe. În Dâmboviţa, în schimb, fermierii au cules toată varza şi au scos-o pe piaţă, proaspătă sau murată.
Fermier: „Varză calitatea-ntâia rămâne netăiată. E 1 decembrie şi nu avem cui s-o vindem, rămâne pe teren."
Alegeri 2024
20:17
Ludovic Orban se retrage din cursa prezidențială și își anunță susținerea pentru Elena Lasconi. Reacția candidatei USR
19:41
Nicuşor Dan: Ar fi bine să rămână un singur candidat al partidelor de dreapta la prezidenţiale
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
În comuna Toboliu se cultivă varza de peste 300 de ani. Localnicii vor chiar să îşi omologheze denumirea de „varză de Toboliu". Din păcate, însă, în ultimii ani o vând din ce în ce mai greu.
Teodor Pușcaș, fermer: „Am cultivat în jur la trei hectare şi ceva, din care jumătate-i pe câmp, la ora asta, că nu avem desfacere la ea şi o dăm la animale."
Un kilogram de varză proaspătă se vinde cu 10 bani.
Teodor Codilă, agricultor: „Păi mai am cam un hectar, vreo 20 de tone, aproape nerecoltată. Şi, la preţul care e acuma, cred că nici n-o voi mai recolta."
Soluţii există, dar gospodarii le ignoră. Asemenea celor din comuna Lunguleţu din Dâmboviţa, care cultivă varză şi cartofi. Lipsa lor de viziune a făcut celebra localitatea, după ce a ajuns subiect de film pentru regizorul Şerban Georgescu. Acesta a vrut să afle cum de ajung oamenii să îşi vândă recolta uriaşă pe nimic.
Specialiştii de la Direcţiile Agricole încearcă, acum, să îi convingă pe toţi agricultorii de beneficiile asocierii. Aşa ar putea să acceseze fonduri europene, cu care să îşi facă depozite frigorifice şi linii de producţie. Dar unii nu vor să se asocieze şi, din lipsă de clienţi, riscă să intre în faliment.
Fermier: „Fiecare face pentru el, ştiţi cum este.”
Reporter: „Dar n-ar fi mai bine să se asocieze?”
Fermier: „Ba ar fi mai bine, totuşi, altfel ar fi."
Vânzător de varză: „Cea mai mare problemă e că nici producătorii de murături nu ne cumpără producţia, Hipermarketurile aduc de-afară mult mai ieftin, ce facem?”
Reporter: „Vă faceţi dvs. murături la asociaţie.”
Vânzător de varză: „La asociaţie? Bine, ăsta-i un pic cam complex, trebe un pic de ajutor şi din partea statului român."
Nicolae Hodișn, director Direcția Agricolă Bihor: „Încercăm să-i convingem şi să le demonstrăm că această prectica este una care a dus la progresul agriculturii în ţările Uniunii Europene mult mai dezvoltate decât noi."
În comuna Slobozia Moară din Dâmboviţa, agricultorii au înţeles că marfa nu trebuie risipită. Şi chiar dacă nu vând varza proaspătă, o murează şi astfel scot mai mult profit.
Elena Catană, agricultor: „Am muncit foarte mult anul ăsta şi nu mi-a venit să o lăsăm aşa, am pus-o la murat ca să scoatem din cheltuieli. Verde s-a vândut foarte ieftină, am dat cu 20 de bani kilogramul. E mai bine murată, se câştigă mai bine."
Ca din varza murată se pot face bani frumoşi au înţeles mai mulţi oameni de afaceri care au deschis trei fabrici de producţie pe raza localităţii Slobozia Moară. Zilnic pleca de aici cantităţi importante de varză murată în hypermarketurile din ţară, dar şi în afara graniţelor."
În piaţă, un kilogram de varză murată se vinde cu 3-4 lei.