Romania, printre primii 10 producatori mondiali de varza. Cele mai bune retete ale bucovinenilor si ardelenilor


Ultimul update: Vineri 30 Septembrie 2016 07:22
Data publicarii: Marti 27 Septembrie 2016 18:27
Categorie: Stiri Sociale

Dupa o vara a extremelor, in care multe culturi au fost distruse de seceta, toamna vine totusi si cu semne bune din agricultura. Cel putin varza a crescut frumos, iar productia este bogata.
 

Si cum se apropie sezonul de murat, bucovinenii se lauda ca ei au cea mai buna reteta, in cada de lemn de brad. Ardelenii prefera varza murata tocata pentru placinte, iar o reteta saseasca ne propune ardeii umpluti. Cu varza, evident.

Bucovinenii spun ca tehnica lor de murat este atat de apreciata incat pana si strainii ii cauta. Secretul ar sta in saramura. 40% sare de Cacica, restul apa. In acest amestec varza sta 6 saptamani, asezata in cAzi de lemn de brad. Apoi este pusa la presat cateva zile dupa care este ambalata si gata de vanzare. Reteta 100% ecologica, spun gospodarii.

Mircea Pascariu, producator: "Noi distribuim si in tara si peste hotare in Italia si Marea Britanie. Cine a luat acum 2-3 ani, acum mai cere."

Ardelenii prefera varza tocata cu ardei iute pentru placinte.

In schimb o delicioasa reteta saseasca presupune ca ardeii grasi sa fie umpluti cu varza alba tocata. Apoi sunt pusi la murat. Ingredientele se pregatesc migalos cu o zi inainte.

Hreanul tine loc de conservant artificial. Iar peste legume se toarna apa sarata cu sare de mare si otet.

In campia Baraganului cultivatorii de curechi anunta productii de invidiat din soiul de varza alba "de Buzau" - omologat in 1962.

De pe un singur hectar vor culege anul acesta cel putin 35 de tone de varza. Productia poate ajunge chiar si la 60 de tone daca terenul a fost irigat si au fost aplicate tratamente de fertilizare. Asadar, profitul se anunta destul de bun avand in vedere ca in prezent un kilogram de varza se vinde cu 1 leu si 50 de bani.

Productia nu este doar mare, ci si calitativa. Fiecare varza catareste deja cateva kilograme. Toate au foile mari si subtiri.

In Romania varza este a doua cea mai cultivata leguma, iar in lume suntem printre primii zece producatori mondiali, cu peste un milion de tone anual.

VIDEO PROTVPLUS.RO