Audieri la comisia de ancheta privind alegerile din 2009. Kovesi a anuntat ca nu vine, iar Coldea a dat un raspuns vag

Florian Coldea, Laura Codruta kovesi
Inquam

Lucrarile comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 continua marti, fiind programate audierea procurorului-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, a fostului director-adjunct al SRI Florian Coldea, a lui Cozmin Gusa si Catalin Chereches.

Doar Gusa si Chereches au confirmat ca vin la comisie, in timp ce Kovesi a anuntat ca nu va veni, iar Coldea a trimis o scrisoare in care nu precizeaza explicit daca va fi prezent sau nu.

„Maine (marti – n.r.) avem patru invitati – Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea, Cozmin Gusa si Catalin Chereches. Pana la acest moment nu avem confirmari decat din partea lui Gusa si Chereches”, a spus senatorul PSD Mihai Fifor, presedintele comisiei de ancheta.

Intrebat ce va face comisia in cazul in care Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea nu vin la audieri, el a spus ca in cursul zilei de marti se va face o analiza pentru a se decide care sunt pasii de urmat.

„Variantele sunt continute in textul Hotararii Parlamentului, a venit si decizia CCR privind modificarea Statutului, prin urmare exista mai multe posibilitati, dar nu vreau sa ma antepronunt”, a completat presedintele comisiei de ancheta.

Citește și
Laura Codruta Kovesi
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

De asemenea, chestionat daca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt obligati sa vina la audieri, social-democratul a raspuns afirmativ. „Textul asa prevede, precum si decizia CCR. Avem elemente legale prin care sa putem face pasi mai departe”, a completat Mihai Fifor.

El a mai spus ca, saptamana viitoare, vor fi reinvitati la audieri Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu. „Vom invita pentru saptamana viitoare din nou pe Oprea, Iordanescu, avand in vedere faptul ca am prmit raspunsul Parchetului pin care am solicitat sa ni se comunice daca au veo calitate in cercectarea Parchetului care ii impiedica sa participe la audierile comisiei, Parchetul a raspuns ca nu au alta calitate in afara de cea de martor, prin urmare noi consideram ca-i putem cita din nou la comisie”, a conchis Mihai Fifor.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis, luni, o adresa comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 prin care le aduce, a doua oara, la cunostinta membrilor acesteia ca nu se va prezenta la audieri deoarece nu are informatii referitoare la obiectul cercetarii lor.

”Avand in vedere ca nu am cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, nu ma voi prezenta in data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la sedinta comisiei de ancheta”, le-a transmis Laura Codruta Kovesi, printr-o adresa, membrilor comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Pe 12 iunie, presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in care invoca o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, "in mod exceptional", sa participe la audieri in Parlament, cerandu-i sa se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

In scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum si baza legala a constituirii ei, atragandu-se atentia asupra riscurilor pentru persoanele care "obstructioneaza" activitatea ei.

"Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala", se arata in scrisoarea obtinuta de News.ro.

De asemenea, fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea a trimis, luni, o scrisoare Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care informeaza ca, atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, a avut ocazional, ca orice alt cetatean, activitati cu caracter privat, fara nicio legatura insa cu atributiile sale de serviciu sau care sa implice calitatea sa profesionala.

„Precizez ca, la nivelul anului 2009 – puternic marcat de retorica electorala, Romania s-a confruntat cu o situatie complexa de securitate, iar in aceste conditii, potrivit competentelor sale, in deplina echidistanta si neutralitate politica, SRI a depus eforturi considerabile, prin care s-a reusit gestionarea in bune conditii a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale”, si-a inceput scrisoarea Florian Coldea.

El a mai spus ca, atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, cat si ulterior, a desfasurat activitati circumscrise apararii, dar, ca orice alt cetatean, a avut „ocazional” si activitati cu caracter privat.

„Atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, cat si anterior si ulterior acesteia, in calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfasurat cu precadere activitati circumscrise apararii, promovarii intereselor de securitate ale statului roman si protejarii cetatenilor Romaniei, potrivit competentelor conferite institutiei, adecvate functiei si adaptate situatiilor specifice (concret, in perioada in care ne referim, adaptarea contextului electoral). De asemenea, in mod firesc, ca orice alt cetatean, ocazional am avut si activitati cu caracter privat – fara nicio legatura cu atributiile mele de serviciu sau care sa implice calitatea mea profesionala. Mentionez ca aceste activitati, desi private, se supun prevederilor din normele si regulamentele militare aplicabile personalului SRI si nu au afectat in niciun fel conduita mea profesionala sau indeplinirea sarcinilor de serviciu”, a subliniat fostul prim-adjunct al directorului SRI.

Florian Coldea a mai spus, in contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, ca „nu a luat cunostinta de niciun fel de date, informatii, respectiv fapte sau imprejurari referitoare la posibilitatea afectarii rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activitatii Comisiei”.

„Va asigur, cu deplina responsabilitate, ca si in ziua de 6 decembrie 2009, atat in cadrul activitatilor profesionale, cat si al celor private, am actionat in spiritul legii si al regulamentelor militare. Incurajez orice persoana care considera ca detine date sau indicii privind eventualele abateri de la lege si/sau regulamentele militare in ceea cce priveste activitatea mea profesionala sau personala, sa isi indeplineasca obligatia legala si morala de a se adresa prompt autoritatilor competente”, a conchis Coldea.

El nu precizeaza daca va veni la audiere in comisie.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Fostul director al SRI George Maior refuza sa dea detalii despre seara petrecuta acasa la Oprea in 2009:
Fostul director al SRI George Maior refuza sa dea detalii despre seara petrecuta acasa la Oprea in 2009: "Eveniment privat!"

Fostul director al SRI George Maior a afirmat, luni, in fata Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca a participat la un "eveniment privat" acasa la Gabriel Oprea in seara scutinului.

Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR
Kovesi anunta ca nu se prezinta la comisia parlamentara de ancheta, invocand o hotarare a CSM si o decizie a CCR

Procurorul-sef DNA, Laura Codruta Kovesi, a anuntat comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 ca nu va veni la audiere.

Show total la comisia de ancheta a alegerilor din 2009. Mos Craciun si sufrageria lui Oprea, subiectele principale
Show total la comisia de ancheta a alegerilor din 2009. Mos Craciun si sufrageria lui Oprea, subiectele principale

Senatorul PSD Adrian Tutuianu l-a acuzat pe fostul ambasador de la Paris, Teodor Baconschi, ca a incalcat legea la alegerile prezidentiale din 2009, asistand la numararea voturilor din Ambasada.

PSD vrea sa ancheteze UN MILION de romani in dosarul alegerilor din 2009.
PSD vrea sa ancheteze UN MILION de romani in dosarul alegerilor din 2009. "A verificat cineva ce s-a intamplat la Paris?"

Aproape un milion de romani, care au votat pe liste suplimentare la alegerile prezidentiale din 2009, ar putea fi verificati. Cel putin asta doreste senatorul PSD Adrian Tutuianu, seful comisiei de control SRI.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.