Audieri la comisia de ancheta privind alegerile din 2009. Kovesi a anuntat ca nu vine, iar Coldea a dat un raspuns vag

Ultima actualizare: 23-06-2017 07:16
Florian Coldea, Laura Codruta kovesi
Inquam

Lucrarile comisiei de ancheta a alegerilor prezidentiale din 2009 continua marti, fiind programate audierea procurorului-sef al DNA Laura Codruta Kovesi, a fostului director-adjunct al SRI Florian Coldea, a lui Cozmin Gusa si Catalin Chereches.

Doar Gusa si Chereches au confirmat ca vin la comisie, in timp ce Kovesi a anuntat ca nu va veni, iar Coldea a trimis o scrisoare in care nu precizeaza explicit daca va fi prezent sau nu.

„Maine (marti – n.r.) avem patru invitati – Laura Codruta Kovesi, Florian Coldea, Cozmin Gusa si Catalin Chereches. Pana la acest moment nu avem confirmari decat din partea lui Gusa si Chereches”, a spus senatorul PSD Mihai Fifor, presedintele comisiei de ancheta.

Intrebat ce va face comisia in cazul in care Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea nu vin la audieri, el a spus ca in cursul zilei de marti se va face o analiza pentru a se decide care sunt pasii de urmat.

„Variantele sunt continute in textul Hotararii Parlamentului, a venit si decizia CCR privind modificarea Statutului, prin urmare exista mai multe posibilitati, dar nu vreau sa ma antepronunt”, a completat presedintele comisiei de ancheta.

De asemenea, chestionat daca Laura Codruta Kovesi si Florian Coldea sunt obligati sa vina la audieri, social-democratul a raspuns afirmativ. „Textul asa prevede, precum si decizia CCR. Avem elemente legale prin care sa putem face pasi mai departe”, a completat Mihai Fifor.

El a mai spus ca, saptamana viitoare, vor fi reinvitati la audieri Gabriel Oprea si Anghel Iordanescu. „Vom invita pentru saptamana viitoare din nou pe Oprea, Iordanescu, avand in vedere faptul ca am prmit raspunsul Parchetului pin care am solicitat sa ni se comunice daca au veo calitate in cercectarea Parchetului care ii impiedica sa participe la audierile comisiei, Parchetul a raspuns ca nu au alta calitate in afara de cea de martor, prin urmare noi consideram ca-i putem cita din nou la comisie”, a conchis Mihai Fifor.

Sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis, luni, o adresa comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 prin care le aduce, a doua oara, la cunostinta membrilor acesteia ca nu se va prezenta la audieri deoarece nu are informatii referitoare la obiectul cercetarii lor.

”Avand in vedere ca nu am cunostinta despre aspecte de natura sa serveasca la aflarea adevarului in cauza care formeaza obiectul activitatii comisiei, nu ma voi prezenta in data de 20 iunie 2017, ora 14:00, la sedinta comisiei de ancheta”, le-a transmis Laura Codruta Kovesi, printr-o adresa, membrilor comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009.

Pe 12 iunie, presedintele Comisiei de ancheta privind alegerile din 2009, Mihai Fifor, i-a adresat o scrisoare procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, in care invoca o decizie a CSM din 2007 care le-ar permite procurorilor, "in mod exceptional", sa participe la audieri in Parlament, cerandu-i sa se prezinte pe 20 iunie la Comisie.

In scrisoare sunt enumerate obiectivele Comisiei, precum si baza legala a constituirii ei, atragandu-se atentia asupra riscurilor pentru persoanele care "obstructioneaza" activitatea ei.

"Refuzul persoanelor invitate la comisia de ancheta de a furniza informatiile solicitate sau de a pune la dispozitia acesteia celelalte documente sau mijloace de proba detinute utile activitatii comisiei poate fi considerat ca obstructionare sau impiedicare a aflarii adevarului si poate constitui temei pentru sesizarea organelor de urmarire penala", se arata in scrisoarea obtinuta de News.ro.

De asemenea, fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea a trimis, luni, o scrisoare Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in care informeaza ca, atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, a avut ocazional, ca orice alt cetatean, activitati cu caracter privat, fara nicio legatura insa cu atributiile sale de serviciu sau care sa implice calitatea sa profesionala.

„Precizez ca, la nivelul anului 2009 – puternic marcat de retorica electorala, Romania s-a confruntat cu o situatie complexa de securitate, iar in aceste conditii, potrivit competentelor sale, in deplina echidistanta si neutralitate politica, SRI a depus eforturi considerabile, prin care s-a reusit gestionarea in bune conditii a riscurilor si amenintarilor la adresa securitatii nationale”, si-a inceput scrisoarea Florian Coldea.

El a mai spus ca, atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, cat si ulterior, a desfasurat activitati circumscrise apararii, dar, ca orice alt cetatean, a avut „ocazional” si activitati cu caracter privat.

„Atat in cursul zilei de 6 decembrie 2009, cat si anterior si ulterior acesteia, in calitate de prim-adjunct al directorului SRI, am desfasurat cu precadere activitati circumscrise apararii, promovarii intereselor de securitate ale statului roman si protejarii cetatenilor Romaniei, potrivit competentelor conferite institutiei, adecvate functiei si adaptate situatiilor specifice (concret, in perioada in care ne referim, adaptarea contextului electoral). De asemenea, in mod firesc, ca orice alt cetatean, ocazional am avut si activitati cu caracter privat – fara nicio legatura cu atributiile mele de serviciu sau care sa implice calitatea mea profesionala. Mentionez ca aceste activitati, desi private, se supun prevederilor din normele si regulamentele militare aplicabile personalului SRI si nu au afectat in niciun fel conduita mea profesionala sau indeplinirea sarcinilor de serviciu”, a subliniat fostul prim-adjunct al directorului SRI.

Florian Coldea a mai spus, in contextul particular al zilei de 6 decembrie 2009, ca „nu a luat cunostinta de niciun fel de date, informatii, respectiv fapte sau imprejurari referitoare la posibilitatea afectarii rezultatului scrutinului electoral sau cu privire la alte aspecte care fac obiectul activitatii Comisiei”.

„Va asigur, cu deplina responsabilitate, ca si in ziua de 6 decembrie 2009, atat in cadrul activitatilor profesionale, cat si al celor private, am actionat in spiritul legii si al regulamentelor militare. Incurajez orice persoana care considera ca detine date sau indicii privind eventualele abateri de la lege si/sau regulamentele militare in ceea cce priveste activitatea mea profesionala sau personala, sa isi indeplineasca obligatia legala si morala de a se adresa prompt autoritatilor competente”, a conchis Coldea.

El nu precizeaza daca va veni la audiere in comisie.

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!