Fostul director al SRI George Maior refuza sa dea detalii despre seara petrecuta acasa la Oprea in 2009: "Eveniment privat!"

Ultima actualizare: 15-06-2017 00:00

Fostul director al SRI George Maior a afirmat, luni, in fata Comisiei de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, ca a participat la un "eveniment privat" acasa la Gabriel Oprea in seara scutinului.

Maior a precizat ca nu au fost aspecte ilegale sau neconstitutionale si nu are ce sa isi reproseze.

El a refuzat sa dea detalii despre eveniment, ceea ce l-a facut pe deputatul PSD Liviu Plesoianu sa il acuze ca "sfideaza" comisia si "nu are caderea" de a fi ambasador al Romaniei in SUA.

"In toate acele zile ale anului 2009, inclusiv in acea zi, din punct de vedere al atributiilor mele legale si oficiale, acestea au fost indeplinite conform legii. Au existat si exista in viata unui om, chiar detinand asemenea functie, si aspecte referitoare la elemente private, la evenimente private. Ele nu au avut nicio legatura cu actiunea institutiei ca atare", a afirmat Maior, intrebat daca poate confirma prezenta acasa la Gabriel Oprea in 2009.

Fostul sef al SRI a refuzat sa ofere alte detalii, pe motiv ca evenimentul era "privat".

"Nu s-au intamplat aspecte pe care sa le sesizez ca ilegale, neconstitutionale si chiar conform unor standarde de moralitate din punct de vedere al functionarii institutiilor si persoanelor care reprezinta acele institutii. Nici din acest punct de vedere nu am ce sa imi reprosez", a afirmat el.

Maior nu a dorit sa spuna daca la Oprea au fost prezenti si Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

Intrebat daca Dan Andronic are dreptate cand catalogheaza intalnirea ca fiind o "celua de criza", fostul sef SRI a negat: "Nu are dreptate".

Maior a precizat ca SRI si-a facut treaba in mod "exemplar" la alegerile din 2009.

Dupa ce a refuzat sa mai raspunda la intrebari pe tema intalnirii de acasa de la Gabriel Oprea, deputatul PSD Liviu Plesoianu a acuzat ca este "de o gravitate maxima ca nu raspunde la intrebari", in conditiile in care Maior are o functie publica, platita din banii romanilor.

"Nu poti sa te prezinti in fata unei comisii de ancheta a unui Parlament in timp ce ai fost platit din fonduri publice si sa sfidezi activitatea comisiei", a spus el.

Plesoianu a adaugat ca Maior "nu are caderea sa ocupe" functia de ambasador al Romaniei in SUA, avand in vedere aceste raspunsuri.

Intrebat daca exista o problema de moralitate ca directorul SRI sa mearga la evenimente private alaturi de politicieni chiar in seara alegerilor, George Maior a negat, spunand ca este "contrar naturii umane" sa nu participi la evenimente cat timp ocupi functii publice.

"Nu este nimic impropriu, fiind vorba de un eveniment privat. Asta este opinia mea. Nu erau asemenea evenimente dese, exact asa cum banuiesc ca nu sunt dese nici la alti reprezentanti ai statului. Orice reprezentant al statului poate, cred eu, participa la un eveniment privat. Nu are nicio legatura calitatea mea de director SRI cu participarea la un eveniment privat. Ar fi insemnat ca timp de 9 ani sa nu particip la absolut niciun fel de eveniment privat, ceea ce cumva e contrar naturii umane", a explicat fostul director al SRI.

George Maior a mai declarat ca a avut si are o relatie de prietenie cu Gabriel Oprea si Vasile Dincu.

„L-am cunoscut de multa vreme pe domnul Gabriel Oprea, era o relatie de prietenie cu domnia sa, inca din perioada in care si eu am fost membru al acestui Parlament. De cand am activat impreuna in diverse guverne, inainte de a avea calitatea de director (al SRI – n.r.), inclusiv in Guvernul Nastase, deci anii 2001-2002. As putea spune ca a fost si este o relatie de prietenie”, a raspuns ambasadorul Romaniei in SUA.

Chestionat in continuare cum ar caracteriza relatia sa cu Vasile Dincu, George Maior a spus ca este ”o relatie de veche prietenie”.

In ceea ce priveste relatia pe care o are cu Dan Andronic, fostul director SRI a spus ca „in timp a fost si o relatie de prietenie”.

Referitor la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, ambasadorul a sustinut ca a fost „o relatie strict profesionala desfasurata in conformitate cu atributiile fiecarei institutii” pe care o reprezentau.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO