Au vrut să meargă la cabană, dezinteresați de coronavirus. ”Vă puneți viața în pericol”

Dată publicare: 01-04-2020 08:54
Dată actualizare: 01-04-2020 09:28


Salvamontiştii şi proprietarii de cabane din Munţii Făgăraş trag un semnal de alarmă şi fac un apel către cei care iubesc sezonul rece: să nu caute refugiu sau izolare în munţi, pentru a preveni răspândirea coronavirusul.

De când s-a instituit starea de urgență în țară, toate traseele montane și cabanele sunt închise, însă mai sunt persoane care nu respectă regulile. Riscă să fie sancționate și, totodată, își riscă și viața, pentru că riscul de avașanșă în această perioadă este foarte ridicat, iar salvamontiștii nu fac patrulări preventive.

Așa că un posibil accident montan nu ar face decât să pună presiune pe sistemul medical. Proprietarii de cabane din Munții Făgăraș povestesc că în repetate rânduri au fost contactați de cetățeni care doreau să urce pe munte, pentru a rămâne izolați acolo, ca o măsură de protecție împotriva coronavirusului.

„Am avut și turiști care ne-au sunat și ne-au solicitat să vină la cabană, răspunsul a fost că cabana este închisă. Recomandarea a fost să rămână acasă, fiindcă izolarea se face la domiciliu, nu la cabană! Accesul este blocat, telecabina nu funcționează, cabanele din zona Bâlea Lac sunt închise, noi stăm aici pentru mentenanță, să menținem cabanele pe linia de plutire", spune unul dintre cabanieri, Octavian Turcu.

Turiștii încearcă să se aventureze și la Bâlea Cascadă, deși cabanele sunt închise, iar de urcat pe munte este imposibil pentru că Transfăgărășanul este închis.

”Rugăm toți turiștii să nu vină, să nu se aventureze în munți, toți montomanii și iubitorii de munte să rămână acasă. Riscurile sunt foarte ridicate și muntele nu oferă o protecție împotriva virsusului", a mai spus Octavian Turcu.

Salvamontiștii avertizează că riscul de avalanșă este foarte mare și reamintesc că traseele montane sunt închise, iar salvamontiștii nu fac patrulări de prevenire.

”Această măsura vine ca urmare a unei campanii inițiate de către Salvamont România pentru reducerea numărului de accidente, astfel încât să nu se creeze o presiune suplimentară pe sistemul medical în acest moment", a explicat Adrian David, șeful Salvamont Sibiu.

Pe durata stării de urgență, serviciul salvamont a închis toate traseele turistice montane de pe teritoriul județului Sibiu, dar și din alte zone montane ale țării.


VIDEO PROTVPLUS.RO