Au scos mortii din gropi pentru a construi o discoteca sateasca in locul cimitirului
E strigator la cer tot ce s-a intamplat intr-o comuna de pe malul Dunarii, din judetul Constanta. Cimitirul vechi s-a transformat de cateva luni intr-un santier, iar osemintele sutelor de oameni ingropati acolo au ajuns la groapa comuna.
Mortii au fost scosi din morminte pentru constructia unui camin cultural, de fapt un fel de discoteca sateasca.
Ramasitele zac aruncate pe un camp, ingropate de-a valma in bataie de joc, si niciun preot n-a facut o slujba de reinhumare, cum s-ar fi cuvenit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In groapa comuna, lasata descoperita sub cerul liber, au mai ramas resturile unui sac si o gramada de ramasite omenesti.
Majoritatea mormintelor distruse dateaza din primul razboi mondial, iar preotul sustine ca nimic din ce a stabilit initial cu primarul nu s-a respectat. Dar nici un reprezentant al comunitatii n-a luat vreo masura, toti au tacut malc.
Sunt pacatele primarului, spun oamenii cu jumatate de gura, constienti ca nu pot sa opreasca santierul.
Oficial, lucrarea are toate avizele: si de la inspectorii de mediu, si de la Ministerul Cultelor. Iar primarul sustine ca a procedat ca la carte.
Specialistii de la Muzeul de Arheologie Constanta spun ca scheletele ar fi trebuit depuse fiecare separat, in saci, cu etichete de identificare, in masura in care inscriptiile de pe cruci erau vizibile. Apoi puteau fi asezate chiar si intr-o groapa comuna, dar in asa fel incat osemintele sa nu fie rascolite.
Iar din punct de vedere religios toti cei care zaceau sub cruci meritau, categoric, o slujba crestineasca. Dar in 2012 trecutul dispare sub excavator, in numele modernizarii.