Au participat la o petrecere campeneasca si au plecat cu bratele pline cu bujori din rezervatie. Ce au facut cu florile
Rezervatia de bujori de padure din Dolj a fost duminica locul in care multi au dovedit ca nu tin cont de nimic. Sute de oameni au luat parte la o petrecerea campeneasca, cu mici si gratare, asa cum se obisnuieste de ani de zile.
Pentru a proteja florile, sarbatoarea este organizata cand acestea incep sa se scuture, pentru a nu fi rupte de vizitatori. Dar oamenii par totusi cuceriti de marea rosie si pleaca acasa cu bratele incarcate cu aceste plante din ce in ce mai rare.
Bujorii sangerii de padure de la Plenita, din judetul Dolj, sunt de o frumusete rara si unici in tara. Chiar daca in jur erau mai multe afise pe care scria clar ca florile trebuie protejate, multi au ignorat mesajul si si-au impodobit masinile.
An de an, in padurea din localitate se organizeaza Sarbatoarea Bujorului. Dar oamenii par sa celebreze orice altceva, mai putin floarea ocrotita de lege. Odata petrecerea cu mici si bere incheiata, unii nu au putut pleca acasa fara a avea cel putin un buchet de bujori.
Rezervatia de bujori din Plenita este arie protejata de interes national inca din anul 2000. Totusi, nimic nu pare sa opreasca petrecerile campenesti in aceasta zona.
Amelia Etegan, director Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj: "Tocmai pentru a pastra acest monument al naturii ar trebui sa intervenim cumva si zona de serbare campeneasca sa fie cu totul si cu totul delimitata de zona in care sunt bujorii infloriti."
Amenzile pentru distrugerea bujorilor protejati prin lege pornesc de la 6.000 de lei si pot ajunge chiar si la 12.000 de lei.