Bautura de pe vremea bunicii pe care am ajuns sa o exportam. Cu cat se vinde peste hotare un kilogram de flori de soc
Luna lui florar ne duce cu gandul si la gustul inconfundabil al socatei, celebra bautura de pe vremea bunicii.
Licoarea racoritoare a inceput sa fie din nou preparata de gospodinele care nu mai pripidesc sa adune florile din zone cat mai putin poluate: fie de pe langa case, fie de pe campuri sau malurile raurilor.
Sunt mari sanse ca socata sa devina tot mai cunoscuta in strainatate, unde unii romani exporta deja flori sau arbusti.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: "Culegem florile de soc care primavara sunt foarte bune si sanatoase. Florile trebuie sa fie bine inflorite, atunci au parfumul si mirosul specific socului"
Imbatata de mirosul florilor, doamna Ioana din Timis se gandeste deja cum ii va bucura pe toti ai ei cand vor avea in mana paharul plin cu socata rece.
Pe langa renumele de bautura a copilariei, socata este considerata si o adevarata terapie pentru afectiunile digestive si respiratorii. De asemenea, are un continut bogat in vitamine.
Tinerii au inceput si ei sa prepare soacata, iar dupa preferinte adauga miere sau portocale. Iar pentru fermentatie mai rapida, cateva boabe de orez. Apoi isi fac celebra opera pe facebook. Altii exporta flori de soc in strainatate, fie pentru siropuri si ceaiuri, fie pentru preparate farmaceutice.
In doar doua saptamani vor pleca spre export primele flori de soc. Peste 5 tone vor ajunge in tari precum Germania, Bulgaria si Ungaria.
Domnul Nelu, cultiva in judetul Salaj de 8 ani, arbusti de soc si are acum peste 5.000 de plante. Pentru ca strainii vor si puieti de soc, acesta si-a facut recent si o pepiniera.
Ionel Pop: "Socul este o planta de la care se foloseste floarea, fructele, iar ca si planta medicinala se foloseste si scoarta si frunzele. Valorificam aceste produse, in special florile si fructele, pe piata interna si pe piata externa. Este ceruta pe piata externa florile de soc crude sau uscate si fructele de soc inghetate. "
Aproximativ 2,2 euro costa un kilogram de flori crude, iar uscate, pentru ca sunt mult mai usoare pot ajunge la 6 euro kg.