Dupa o risipa de 600 de milioane de euro, Capitala renunta la panselute. Solutia mai ieftina a Primariei
Bucurestiul renunta la traditionalele panselute in favoarea florilor perene, arbustilor si arborilor. Este noul regulament peisagistic al primariei Capitalei, aflat acum in dezbatere publica.
S-a ajuns in aceasta situatie, dupa ce un raport al Curtii de Conturi a scos la iveala ca autoritatile au risipit in 7 ani din banii nostri 600 de milioane de euro pentru flori de 20 de ori mai scumpe, decat ar fi fost normal.
Scandalul a pornit dupa ce in Bucuresti s-au plantat crizanteme cu 310 lei firul, desi furnizorul primariei le cumparase de la producator cu 12 lei. In acte un trandafir era 28,5 lei fata de 5,5 lei, iar un tei putea sa coste si 2.500 de lei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Razvan Sava, primarul general al Capitalei: ''In proportie de 30% vor fi plante anuale si bianuale si 70% vor fi plante perene, urmarim sa reducem costurile si bineinteles sa avem mai mult verde pe tot parcursul anului."
Specialistii in horticultura vin in sprijinul primariei cu solutii. In loc de panselute sau de petunii am putea de pilda sa admiram prin Capitala trandafiri ori margarete. Cresc sub forma de tufe si infloresc de la sfarsitul primaverii pana toamna.
La fel de rezistenta in fata gerului este si lavanda. In plus are un miros aparte. Lista poate continua cu hortensiile, irisul sau stanjeneii care se inmultesc foarte repede. Nepretentioase sunt si florile de ''Nu ma uita''.
Mihaela Curtasu, administrator parc: "Plantele perene cu au acelasi colorit cum au panselutele. Panselutele sunt foarte colorate si dau una aspect peisagistic foarte frumos."
Aceeasi horticultori atrag atentia asupra lalelelor. In proportie de 70%, pot sa renasca daca dupa ce ajung la maturitate, bulbii sunt scosi din pamant si sunt depozitati in conditii speciale in sere unde vor fi tartati.
Nou regulament prevede ca administratorii de spatii verzi vor cere de la primaria capitalei un aviz pentrul planul peisagistic. Cu alte cuvinte nu vor putea sa planteze orice oriunde.
Oana Grigore, director Directia de mediu: ''Aceste zone luate in ansamblu in mare vor fi dezbaturte si cu o comisie peisagistica sa existe o amenajare unitare in ceea ce priveste peisajul orasului."
Planul peisagistic al Capitalei va fi supus la vot cel mai probabil in luna mai.