Au intrat în vigoare noile restricții. Filtre ale poliției în toată țara: ”Unde mergeți? La urgență la dinți, boss!”
Noile restricții au intrat în vigoare la miezul nopții, așa că polițiștii au organizat filtre în toată țara pentru a verifica dacă este respectată prima dintre ele: carantina de noapte.
Oamenii au fost întrebați care este motivul pentru care au părăsit locuința și dacă au completat declarația pe propria răspundere, din care să reiasă urgența.
Nu s-au dat însă amenzi. Cei care au fost prinși pe picior greșit au fost doar avertizați că, de luni, riscă să plătească între 500 și 2.500 de lei.
Între orele 23 și 5 dimineața românii pot părăsi locuința în interes profesional, pentru urgențele medicale sau pentru a îngriji o persoană bolnavă.
Noile măsuri impuse de Guvern pentru combaterea pandemiei au intrat în vigoare la miezul nopții, în toată țara.
Forțele de ordine au organizat filtre, pentru a vedea dacă cetățenii au înțeles noile reguli și dacă le respectă.
Au trecut 10 minute de la miezul nopții, de când au intrat în vigoare noile restricții privind circulația persoanelor pe timp de noapte, iar polițiștii au început deja să oprească mașini, să verifice dacă pesoanele care se afla încă pe străzi au sau nu declarația necesară la ele.
Noaptea aceasta nu s-au dat amenzi, a fost o acțiune de informare, dar începând de luni, de la ora 23, se vor aplica sancțiuni pentru cei care circulă pe timp de noapte fără un motiv întemeiat și fără declarația la ei.
Oamenii sunt de acord cu restricțiile
”- V-am oprit pentru a vă informa cu privire la noile măsuri care intră în vigoare din seara asta, pentru prevenirea și combaterea virusului COVID-19. Ați luat la cunoștiință din mass-media?
- Am luat, da.
- Știți că în intervalul 23-05 este interzisă părăsirea locuinței?
- Eu credeam că de mâine, de azi de la 12.
- În seara aceasta este doar informare și dacă vă uitați la ceas... E 12 și un pic.
- Da.
- De unde veniți?
- De la serviciu.
- Și vă duceți către domiciliu, da?
- Da.
- OK”.
Se va restricționa circulația între 23- 05, nu mai aveți voie să părăsiți locuința fără a completa declarația pe propria răspundere și fără a avea un moiv întemeiat.
”- Da, am declarația.
- În seara asta doar vă informăm, să aveți dumneavoastră în vedere.
- Da”.
”- La muncă? În timpul liber?
- La muncă.
- De la serviciu e adeverința? Mulțumesc frumos. Știți intervalul orar, da? Și știți și faptul că masca a devenit obligatorie. Seară frumoasă vă doresc”.
Comisar Georgian Drăgan, purtător de cuvânt Poliția Română: ”Toate persoanele care se deplasează în acest interval orar, respectiv 23-05, trebuie să prezinte organelor abilitate declarația pe propria răspundere completată în prealabil și bineînțeles semnată sau dacă se deplasează în interes profesional să prezinte legitimația de serviciu sau legitimația eliberată de angajator. Rolul poliției nu este acela de a da amenzi, de a aplica sancțiuni contravenționale, ci acela de a-i face pe oameni să înțeleagă necesitatea acestor norme, dar dacă se vor constata nereguli, vor fi aplicate și sancțiuni contravenționale”.
Acțiuni de informare ale poliției au avut loc în toată țara.
La Cluj-Napoca, polițiștii au amplasat filtre în mai multe zone circulate.
”- Vă aduc la cunoștință că începând cu ora 00 intră în vigore noile reglementări privind circulația pe drumurile publice, în afara locuinței, vă înmânez și o declarație.
- Da, așa este”.
”-Cum vi se par noile măsuri?
- Bune. Consider că e bine să fie respectate aceste măsuri”.
”- Utile. Într-un fel sau altul utile.
- De ce ți se par utile?
Deoarece se restrâng un pic întâlnirile seara cu băieții. Și pe timpul zilei vor fi timp de toate”.
Și la Timișoara au fost instalate filtre, în tot orașul.
”-Unde mergeți?
- La urgență la dinți, boss.
- Aveți declarația?
-Da. Imediat”.
”-Văd că sunteți pregătit, aveți declarație și adeverință de serviciu. Cum vi se pare măsură asta a carantinei?
- Păi, este foarte bună, trebuia impusă de mai mult timp. Părerea mea”.
”- Ați fost să achiziționați medicamente?
- Da.
- Aveți și medicamentele?
- Da.
- Mi le arătați vă rog?
-Cum să nu”.
Ce alte măsuri intră în vigoare
Tot de la miezul nopții, masca a devenit obligatorie în toate spațiile închise, dar și în aer liber, indiferent de numărul cazurilor de Covid-19 înregistrate în zonă. Scutiți sunt doar copiii cu vârste sub 5 ani.
De asemenea, toți elevii din țară fac începând de luni doar cursuri online. Școlile, chiar și cele din localitățile care funcționează în scenariul verde, sunt închise. Rămân în schimb deschise creșele și after-school-urile.
Magazinele se vor închide la ora 21.00. După această oră pot funcționa doar farmaciile și benzinăriile. Sunt însă permise livrările la domiciliu, fără restricții.
Piețele, târgurile, bâlciurile în spații închise nu sunt permise, însă rămân deschise piețele în aer liber, cu respectarea normelor sanitare.
Strict interzise sunt petrecerile, aniversările și reuniunile de orice fel, indiferent dacă sunt în aer liber sau în spații închise.
Munca de la distanță - telemunca -, atât la privat, cât și în sectorul public, devine obligatorie, acolo unde activitatea permite asta.
Iar angajatorii cu peste 50 de salariați trebuie să decaleze programul de lucru, astfel încât oamenii să vină pe rând la muncă și să nu aglomereze mijloacele de transport în comun.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: restrictii, politie, 9 noiembrie, filtre,
Dată publicare:
09-11-2020 08:04