Au fost evacuați primii români din Sudan, țară sfâșiată de conflicte interne sângeroase. Alți 20 de români încă sunt acolo
Zeci de români fug disperați din calea războiului civil care a izbucnit de câteva zile în Sudan, o țară în care în unele locuri se aude frecvent limba română.
Mai mulți români au fost evacuați din Khartoum cu ajutorul armatei franceze. Alți 20 de cetățeni cu tot cu familii au cerut ajutorul Ministerului de Externe.
Speriați de confruntările violente între două facțiuni militare, aliate până de curând, nouă cetățeni români și o rudă a unuia dintre ei au fost evacuați de pe aeroportul din capitala Sudanului, Khartoum, alături de alți occidentali. Forțele armate franceze au pus la cale o operațiune specială, iar civilii, inclusiv copii, au fost urcați la bordul unui avion care a decolat spre Djibouti. De acolo, românii vor fi direcționați spre destinațiile în care vor sa ajungă în siguranță.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
De altfel șeful diplomației române a mulțumit public Franței pentru ajutor. În Sudan mai sunt 20 români și rudele lor cu cetățenie sudaneză ori egipteană, care au cerut ajutorul diplomaților pentru a fi evacuați. România nu mai are ambasada la Khartoum încă din 2021, așa că întreaga operațiune este coordonată de reprezentanța din Etiopia, de la Adis Abeba.
De aproape zece zile, Sudanul, unda dintre cele mai mari țări africane, este scena unui conflict între armată și o forță paramilitară de sprijin rapid. Lupta pentru putere poate duce la un război civil în toată țara, nu doar capitala și Darfour-ul.
Până acum, rapoartele oficiale occidentale vorbesc despre aproape 500 de morți, inclusiv civili, și peste 3.700 de persoane rănite. În aceste condiții, țările occidentale organizeaza operațiuni speciale pentru a-și evacua cetățenii, inclusiv diplomații.
Până acum niciun român nu a avut de suferit, însă oamenii de afaceri din țară susțin că acest conflict afectează și interesele economice ale României. De doi ani este activă o platformă online în care românii și sudanezii pun la cale afaceri din domeniul IT, agricultură și petrol.
Avocat Marian Vlădoiu, președintele Uniunii Camerelor de Comerț: „Aveam exporturi acolo, aveam interes de schimb tehnologic. Cu siguranță, consideram Sudanul că poate să fie o poartă de intrare către celelalte țări africane, dat fiind faptul că acolo noi avem un număr de 30 de mii de vorbitori de limbă română, studenți care au fost instruiți în România și au urmat diferite specializări”.
La nivelul MAE a fost activat un grup de lucru care monitorizează situația din Sudan. Cetățenii români care se află în dificultate și au nevoie de ajutor, inclusiv de evacuare, au la dispoziție două linii telefonice deschise la Ambasada româniei din Etiopia.