Război în Ucraina, sinteza evenimentelor din 27 iunie. Rusia își intensifică atacurile în Luhansk

×

Sunt cel puțin 18 morți și 60 de răniți, după ce o rachetă rusă a lovit, luni, un centru comercial plin cu oameni din orașul Kremenciuk, în centrul Ucrainei.

Alte 36 de persoane sunt date dispărute. Președintele Zelenski a denunțat ceea ce numește unul dintre cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei. „Vladimir Putin și cei implicați vor fi trași la răspundere”, afirmă, într-un comunicat, și liderii G7, la o întrunire din Germania. Marți începe și summitul NATO de la Madrid.

Strigăte panicate, praf și fum. Sunt momentele terifiante, imediat după ce o rachetă rusească a lovit, luni după amiază, un mall plin de oamani, din orașul Kremenciuk.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Înainte de anunțarea alertei aeriene, erau (în interior) cam o mie de oameni”.
 

Centrul comercial, cuprins rapid de flăcări
 

Centrul comercial a fost cuprins rapid de flăcări și nori groși de fum negru erau vizibili de la depărtare. Sute de pompieri, polițiști și membri ai echipajelor medicale au intervenit de urgență.

Citește și
Dmitri Medvedev amenință Moldova: ”Pot fi 100% siguri că nu vor mai primi de la noi energie”
Dmitri Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Volodymyr Hychkan, șeful centrului mobil de salvare al serviciilor de urgență din Ucraina:Conform raportului preliminar al poliției, sunt încă oameni în interiorul centrului comercial. Acolo atârnă multe bucăți de metal grele și avem nevoie de utilaje speciale pentru a putea continua căutările”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei:Este unul dintre cele mai sfidătoare acte teroriste din istoria Europei. Un oraș pașnic, un centru comercial obișnuit. Înăuntru, femei, copii, oameni obișnuiți. Nu a fost lovit accidental de rachete, e o lovitură calculată a Rusiei asupra unui centru comercial. Statul rus a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Este un fapt real, dar trebuie să fie și un fapt juridic. Toată lumea trebuie să știe: să cumperi sau să transporți petrol rusesc, să menții legături cu băncile rusești, să plătești taxe și impozite statului rus înseamnă să le dai bani teroriștilor”.
 

Liderii G7 condamnă atacul
 

Liderii celor mai bogate națiuni democratice, reuniți în Germania, au condamnat atacul pe care-l consider „abominabil”. „Atacurile fără discernământ asupra civililor nevinovați constituie o crimă de război”, afirmă într-o declarație comună liderii G7.

Acum zece zile, proiectilele rusești au lovit rafinăria din Kremenciuk, cea mai mare din Ucraina. Orașul situat în centrul Ucrainei este, însă, departe de linia frontului, cam la 130 de kilometri de teritoriul aflat sub controlul forțelor ruse. Potrivit armatei ucrainene, racheta care a lovit centrul comercial a fost lansată de un bombardier cu rază lungă de acțiune, din regiunea rusă Kursk.

Între timp, forțele ruse își extind, treptat, controlul în Donbas, în estul Ucrainei, presând din trei direcții. Un alt oraș râvnit, Sloviansk, din regiunea Donețk, este acum în bătaia rachetelor și artileriei ruse. Proiectilele, inclusiv bombe cu dispersie, care împrăștie explozibil pe suprafețe întinse, cad și peste zone rezidențiale. Un localnic a fost ucis lângă mașina lui.

Phil Black, corespondent CNN:A ieșit pe această ușă din blocul unde locuia. Avea 30 de ani și tocmai pleca la muncă, dimineața, lucra ca șofer de taxi. În acel moment, muniția cu dispersie a fost detonată deasupra și o încărcătură a explodat chiar lângă el”.
 

„Plecați acum din Sloviank!”
 

Rușii sunt aproape și pericolul este mare. „Plecați acum din Sloviank!”, le cer autoritățile localnicilor. Lisiceansk este ultimul oraș important apărat încă de trupele ucrainene în regiunea Luhansk, după ce invadatorii au cucerit Severodonețk-ul. Primarul ucrainean spune că aproximativ 7-8.000 din cei 100.000 de rezidenți ai orașului au rămas la Severodonețk, după săptămâni de bombardamente înverșunate și lupte grele.

Oleksandr Striuk, primarul orașului Severodonetsk:În prezent, Ocupanții s-au instalat în casele locuitorilor din Severodonetsk care au părăsit orașul. Rușii și-au plasat acolo soldații și ofițerii. Administrează orașul după bunul lor plac. Populația trece printr-o criză umanitară, lipsesc alimentele și condițiile de viață sunt insuportabile”.

Pe de altă parte, Statele Unite vor trimite Ucrainei sisteme de apărare anti-aeriană cu rachete, cu rază scurtă și medie de acțiune, dezvoltat în colaborare cu Norvegia.

Phil Black, corespondent CNN: Cât de mult din teritoriul aceste țări mari poate fi acoperit și protejat? Pentru că, așa cum Rusia a demonstrat în mod repetat și a dovedit-o din nou, are atât voința, cât și capacitatea de a lovi aproape orice țintă, inclusiv ținte civile, în orice moment vrea, aproape oriunde în această țară”.


 

Citește și...
Bilanțul presupusului atac al Rusiei de la mall-ul din Ucraina: cel puțin 18 morți și zeci de răniți
Bilanțul presupusului atac al Rusiei de la mall-ul din Ucraina: cel puțin 18 morți și zeci de răniți

Bilanţul morţilor în urma presupusului atac cu rachetă, de luni, al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 18 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene.

Dmitri Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial
Dmitri Medvedev: Orice intruziune a NATO în Crimeea ar putea declanşa al treilea război mondial

Orice intruziune în peninsula Crimeea din partea unui stat membru NATO ar putea echivala cu o declaraţie de război la adresa Rusiei, care ar putea conduce la al treilea război mondial" a declarat luni fostul preşedinte rus Dmitri Medvedev.

Război în Ucraina, ziua 125. Rușii asediază al doilea mare oraș ucrainean:
Război în Ucraina, ziua 125. Rușii asediază al doilea mare oraș ucrainean: "Ne bombardează oră de oră"
Război în Ucraina, ziua 124. SUA: Lumea este îngrozită de atacul rușilor asupra centrului comercial din Kremenciuk

Știrile PRO TV.ro v-au prezentat, luni, în format LIVE TEXT, cele mai noi informații despre războiul din Ucraina.

Recomandări
Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină în ultima lună, la principalele benzinării. Date oficiale
Cu cât au scăzut prețurile la benzină și motorină în ultima lună, la principalele benzinării. Date oficiale

Prețul carburanților au scăzut în luna august, comparativ cu luna iunie. Preţul mediu al benzinei a scăzut cu 58 de bani, iar al motorinei cu 56 de bani. Prețurile variază însă de la o benzinărie la alta.

România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO
România trimite o a treia aeronavă către Franţa. Imagini cu echipa de pompieri salvatori | GALERIE FOTO & VIDEO

O a treia aeronavă este trimisă, vineri, de România către Franţa, pentru a transporta restul de personal format din pompieri salvatori care vor interveni pentru stingerea incendiilor de vegetaţie, informează DSU.

Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc
Situație îngrijorătoare în Albena, Bulgaria. Mai mulți copii, printre care și români, s-au îmbolnăvit brusc

Situație îngrijorătoare în stațiunea Albena, Bulgaria, unde se organizează zilele acestea un campionat de fotbal pentru juniori la care participă și copii români.