Facebook a fost ţinta unui atac informatic fără precedent. Cădere pe bursă

Ultimul update: Sambata 29 Septembrie 2018 10:54
Data publicarii: Sambata 29 Septembrie 2018 07:15
Categorie: iLikeIT

Hackerii au reuşit să obţină acces la 50 de milioane de conturi Facebook. Compania a anunţat că a fost ţinta unui atac informatic fără precedent, ţinând cont de numărul utilizatorilor afectaţi.

Piraţii informatici au exploatat o vulnerabilitate a reţelei, remediată între timp, ca să fure milioane de coduri de acces.

Într-o discuţie cu reporterii, Mark Zuckerberg a declarat că e vorba de un "incident serios" şi că o anchetă va oferi mai multe detalii privind atacul şi consecinţele lui.

Breşa de securitate a fost descoperită marţi, când Facebook a şi anunţat autorităţile.

Liviu Arsene, specialist securitate informatică: "În urma unor vulnerabilități practic într-o opțiune oferită de Facebook care le permite utilizatorilor să își vizualizeze profilul de Facebook ca și cum ar fi unul din prietenii lor, un atacator a reușit să preia ceea ce se numește un ”acces token”. Practic este ca un fel de cheie unică pentru utilizator prin care li se permite utilizatorilor să își folosească contul pe Facebook pentru a se autentifica în alte aplicații fără a introduce username-ul sau parolă".

Facebook spune că a reparat vulnerabilitatea, resetând codurile de acces pentru cele aproape 50 de milioane de conturi despre care suspectează că au fost afectate, dar şi pentru alte 40 de milioane de conturi unde a fost folosită funcţia 'View As' în ultimul an.

Liviu Arsene, specialist securitate informatică: "Utilizatorii care au avut conturile compromise au fost delogați din conturile de Facebook și li s-a spus să se relogheze. În urma procesului de relogare, practic li s-a relogat o nouă cheie, care practic a anulat-o pe cea veche, pe care o aveau atacatorii".

Compania spune că nu ştie deocamdată dacă acele conturi au fost utilizate în mod fraudulos. Nu este cunoscută nici identitatea persoanelor aflate în spatele atacului cibernetic.

Guy Rosen, reprezentant Facebook: "Intimitatea şi securitatea oamenilor sunt deosebit de importante şi ne cerem scuze pentru ceea ce s-a întâmplat. De aceea am acţionat imediat pentru a securiza acele conturi şi pentru a le spune oamenilor ce s-a petrecut."

În plus, îi liniştesc pe utilizatori informându-i că nu trebuie să îşi schimbe parola pentru Facebook.

Breşa de securitate nu putea pică într-un moment mai rău. Compania îşi revine cu greu după scandalul Cambridge Analityca şi încearcă să convingă autorităţile şi publicul că e capabilă să protejeze datele personale ale celor aproape două miliarde de utilizatori.

Vineri, imediat după anunţ, acţiunile companiie au scăzut cu trei procente la bursă.

Breșă de securitate gravă la Facebook. 50 de milioane de utilizatori, afectați
Breșă de securitate gravă la Facebook. 50 de milioane de utilizatori, afectați
tineri cu telefoane in mana
Metoda prin care aplicaţiile de mobil îi urmăresc pe utilizatori chiar şi după dezinstalare
iLikeIT. Cea mai performantă dronă de pe piaţă are 8 camere pentru poziţionare
iLikeIT. Istoria laptopurilor în ultimii 20 de ani
Smartphone-ul cu care poți încărca alte telefoane. Costă 1.000 de euro
iLikeIT: Următoarea revoluție așteptată la telefoane: ecranele flexibile
iLikeIT. Jocul săptămânii este Assasin's Creed: Odyssey, despre războiul dintre Grecia și Sparta
roboti
Roboții vor putea înlocui oamenii în meseriile de risc. Cum pot fi controlați