Astăzi se împlinesc 144 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuşi. Programul evenimentelor

Ultima actualizare: 19-02-2020 20:18

Miercuri se împlinesc 144 de ani de la naşterea sculptorului Constantin Brâncuşi, iar la Bucureşti şi Târgu Jiu ziua va fi marcată prin câteva evenimente speciale.

Pentru Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, Ministerul Culturii a decis să numească un ambasador onorific, iar titlul a revenit cântăreţei Irina Rimes. Oficialii au motivat alegerea prin dorinţa de a se adresa şi de a atrage tinerii, însă, în ultima săptămână, ea a fost subiectul disputat în mediul online, după afirmaţiile făcute despre artă şi sculptorul născut la Hobiţa.

Promovarea făcută de cântăreaţa născută în Republica Moldova a constat în două mesaje publicate marţi seară pe contul ei de Facebook, inclusiv o fotografie în care apare privind „Coloana Infinitului”, despre care a spus la conferinţa din 13 februarie că este lucrarea lui Brâncuşi pe care o preferă, scrie News.ro.

„«Arta este o oglindă în care fiecare vede ceea ce gândeşte», a spus Constantin Brâncuşi. Vă invit să îl sărbătorim împreună, mâine, la Muzeul Naţional de Artă al României, de la ora 19:00”, a fost mesajul ei.

Decenţa, faptul că a publicat o carte, că are mulţi urmăritori pe reţelele de socializare şi că a fost inclusă de Forbes în lista celor mai de succes tineri au reprezentat pentru Ministerul Culturii motive suficiente de a o alege.

„Dânsa, ca promotor, ne va ajuta să aducem tinerii la eveniment, iar acolo muzeografi profesionişti vor prezenta lucrările lui Brâncuşi. Promotor de eveniment nu este egal artist”, a explicat ministrul Bogdan Gheorghiu marţi.

Programul evenimentelor de la București

 

Evenimentul „Lumea Brâncuşi mai aproape de tine!” este programat să aibă loc miercuri, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. A fost confirmată prezenţa prim-ministrului Ludovic Orban, ambasadoarei Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi a lui Bogdan Gheorghiu.

În Bucureşti, la Muzeul Naţional de Artă al României, la orele 14:00 şi 16:00, vor avea loc tururi ghidate în sala „Brâncuşi”. Ea găzduieşte lucrări ale artistului, mai puţin „Cuminţenia Pământului”, care a fost retrasă în urmă cu doi ani, după ce Ministerul Culturii, în subordinea căruia se află MNAR, nu a mai plătit asigurarea sculpturii.

De la ora 17:30, în sala Sufrageria Regală va avea loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi culturale, la care va participa ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, şi Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, şeful departamentului Cultură, Culte, Centenar.

Un tur ghidat pentru oficialităţi va avea loc înainte ca, la ora 19.00, prim-ministrul Ludovic Orban, ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, şi Bogdan Gheorghiu să susţină alocuţiuni.

Începând cu ora 19.10, în curtea Palatului Regal, va fi proiectată holograma lui Brâncuşi şi a unor lucrări ale sale.

Programul evenimentelor de la Târgu Jiu

 

La Târgu Jiu va fi deschis pentru public Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi”, în casa Barbu Gănescu, în care sculptorul a locuit în perioada în care a lucrat la ansamblul monumental „Calea Eroilor”.

În cadrul evenimentului inaugural va fi vernisată o expoziţie alcătuită din 10 fotografii donate de Centrul Pompidou Paris şi 33 de fotografii document realizate la ridicarea Coloanei fără sfârşit.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa - 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului, este unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO