Astazi este sarbatorit Sfantul Mina, protectorul pagubitilor. Ce trebuie sa faci in aceasta zi
Ca in fiecare an, la data de 11 noiembrie, crestin-ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Mina.
Cunoscut ca fiind protectorul pagubitilor, mii de romani ii cer ajutorul sfantului in aceasta zi, tocmai pentru a indeparta gandurile si faptele rele ale dusmanilor.
Conform traditiei, femeile trebuie sa duca astazi la biserica lumanari, pe care sa le lipeasca la sfasnice cu unul dintre capete, pentru a indeparta gandurile necurate ale dusmanilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tot din batrani se spune ca fetele care urmeaza ritualul cu lumanari, vor reusi sa intoarca inimile celor doriti inspre ele. Fetele mai pot plati astazi sarindare si acatiste pentru maritis, pentru implinirea blestemelor si aflarea unor taine.
Istoria Sfantului Mina
Sfantul Mina s-a nascut in apropiere de Memphis, stravechea capitala a faraonilor. A trait in timpul imparatilor romani Diocletian si Maximian. A ramas orfan de mic. Tatal sau a murit pe cand acesta avea 11 ani, iar mama acestuia a trecut la cele vesnice trei ani mai tarziu. Sfantul Mina ajunge in armata imperiala, insa, la 23 februarie 303, cand Diocletian a emis primul edict de persecutare a crestinilor, paraseste armata si se retrage in desert, dedicandu-se vietii ascetice.
A marturisit dintotdeauna ca este crestin, iar acest lucru i-a adus sfarsitul. I s-a taiat capul intrucat a refuzat sa se laude de Hristos.
Moastele Sfantului Mina se gasesc in Bucuresti si in Iasi
Credinciosii care doresc sa se inchine la moastele Sfantului Mare Mucenic Mina pot trece pragul bisericii cu acelasi nume din Bucuresti. Moastele sfantului au fost aduse aici incepand cu anul 1864 de la Muntele Athos.
Credinciosii se pot inchina la moastele Sfantului Mina si in Catedrala mitropolitana din Iasi. In aceasta Catedrala, printre moastele celor 32 de sfinti, se afla si un fragment din moastele Mucenicului Mina.
Sursa: Pro TV
Etichete: ajutor, tradiții, moaste, pagubiti, blestem, sfantul mina,
Dată publicare:
11-11-2016 10:55