Oficial: statul are nevoie să împrumute încă patru miliarde de euro, pe lângă cele 32 programate pentru anul acesta
Finanțele au urcat, oficial, nivelul de finanțare pentru anul în curs cu circa 4 miliarde de euro, până la un total de aproximativ 36 de miliarde de euro. Doar deficitul bugetar este estimat la 17,6 miliarde de euro, respectiv 5,5% din PIB.
Ministerul Finanțelor a calculat un necesar de împrumuturi de 180 de miliarde de lei pentru acest an, în creștere de la 160 de miliarde de lei anunțat la începutul anului, ceea ce înseamnă că împrumuturile aferente deficitului bugetar urcă de la circa 68 miliarde de lei (4,4% din PIB) la circa 88 miliarde lei (aproximativ 5,5% din PIB), informează Profit.ro.
Diferența până la totalul de 180 de miliarde de lei, necesar de finanțare, reprezintă suma pe care statul român trebuie să o împrumute (în total, pe tot anul) pentru a „rostogoli” datoria publică, respectiv pentru a plăti creditele vechi, ajunse la scadență, cu altele noi.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
În primele opt luni ale acestui an statul a plătit aproape 4 miliarde de euro (19,77 miliarde de lei) pe dobânzile aferente datoriei guvernamentale, nivel apropiat cu cel înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Pentru context, statul a plătit în doar opt luni dobânzi de 4 miliarde de euro în timp ce întregul buget al Ministerului Educației (pe tot anul) este de circa 10 miliarde de euro.
Sursa: profit.ro
Etichete: buget, ministerul finantelor, datorie publica,
Dată publicare:
09-10-2023 14:27