"Asa ceva vezi doar o data in viata". Intalnirea neasteptata pe care au avut-o niste salvamontisti din Busteni

Dată publicare: 29-03-2014 19:30
Dată actualizare: 01-04-2014 06:48


Cativa salvamontisti care patrulau in Bucegi au avut parte de o intalnire mai putin obisnuita. Mai exact ...cu un cocos de munte, care in loc sa se fereasca de oameni se lasa luat in brate si mangaiat.

Specialistii cred ca pasarea a prins curaj pentru ca sezonul de imperechere a inceput anul acesta mai devreme. In plus, salvamontistii erau imbracati in rosu, culoarea gainuselor in aceasta perioada.

Salvamontistii s-au mirat cand cocosul nu doar ca nu a fugit de ei, dar s-a lasat prins, luat in brate, mangaiat si alintat. Una din explicatii, spun specialistii, ar fi ca sezonul de imperechere pentru aceste pasari a inceput deja, iar masculii devin mai indrazneti.

"Iarna asta fiind putin atipica, pentru ca a fost prea cald, bataia cocosului de munte a inceput mai repede. Ca sa intalnesti in mijlocul salbaticiei un cocos de munte este ceva aproape incredibil", spune vanatorul Catalin Manoliu.

Faptul ca oamenii erau imbracati in rosu, culoarea gainii de munte, l-a facut pe cocos sa se apropie cu incredere, mai spun salvamontistii. Nu inainte sa-l ciupeasca de nas pe unul dintre ei.

"Asa ceva vezi doar o data in viata probabil. A doua oara nu o sa mai am ocazia sa ma intalnesc cu un cocos de munte. Speram sa nu il prinda nimeni. Noi ne-am bucurat de prezenta lui, l-am mangaiat si i-am dat drumul, l-am eliberat. Ne-o fi vazut in rosu si o fi venit la noi sa....", a spus Claudiu Vasilescu, de la Salvamontul Busteni.

Cocosul de munte poate fi vazut la limita vegetatiei forestiere, in zonele foarte linistite si este o specie protejata prin lege. Perioada de imperechere incepe in martie si dureaza pana la inceputul lunii iunie. Masculul, mai robust, atrage atentia femelei printr-un dansul maiestos, deschiderea penelor in forma de evantai si emiterea unor sunete anume.

Daca se simte amenintat poate ataca si omul asa ca, salvamontistii din imagine au avut noroc.


VIDEO PROTVPLUS.RO