Arome de toamnă la Baia Mare. Sărbătoarea Castanelor a ajuns la cea de-a 28-a ediție
Arome de toamnă zilele acestea, în Baia Mare, unde se ține Sărbătoarea Castanelor. Evenimentul a ajuns la cea de-a 28-a ediție.
Dacă în alți ani pe tarabele comercianților se găseau doar castane de import, anul acesta sunt și fructe autohtone. Nu multe, pentru că nu s-au copt încă.
100 de grame de castane prăjite se vând cu 10 lei, iar cele crude cu 40-50 de lei kilogramul.
Cum anul acesta sărbătoarea a fost organizată mai repede, castanele n-au apucat să se coacă. Abia peste 1-2 săptămâni vor da în pârg.
Comerciant: „E destul de rece și timpul n-a fost plăcut pentru ele și nu s-au dezvoltat. Noi avem și de la noi, dar am luat din import”.
Comerciant: „E prea devreme pentru ele și nu sunt coapte suficient. Față de alți ani e ok ca și cantitate, dar nu au ajuns la maturitate. E afacere de familie. Sunt castane românești”.
Cancerul scoarței
În ultimii opt ani, specialiștii Ocolului Silvic Baia Mare au tratat castanii de pe cele aproape 80 de hectare de cancerul scoarței, o ciupercă ce a uscat aproape toți arborii. După tratamente, mai bine de jumătate au început să-și revină.
Nicolae Pop, inginer Ocolul Silvic Baia Mare: „Se observă o evoluție foarte bună a tratamentului. Castanul este un simbol al orașului și trebuie salvat".
Bucate tradiționale
De la târg nu au lipsit nici bucatele tradiționale, așa că oaspeții au apărut în scurt timp.
Comerciant: „Avem mâncare tradițională, pastramă de berbecuț, mămăliguță făcută în două straturi cu brânză și jumări, șorici de porc, cârnăciori, de toate".
Comerciant: „Am venit de la Timișoara la Baia Mare cu gogoșele cu diverse arome, caramel, fructe, cu ciocolată foarte bună. Mai avem și clătite".
Pe seară, oamenii s-au adunat în număr și mai mare în fața scenelor.
Sărbătoarea Castanelor se încheie luni.