Arme noi în lupta cu seceta, pentru fermieri. Programul pilot, de 40 de milioane de euro, demarat de Ministerul Agricultruii
5.000 de agricultori vor avea, din acest an, arme noi în lupta cu seceta. Își vor iriga legumele cu ajutorul unor instalații noi, eficiente energetic și care consumă foarte puțină apă.
Fermierii din Dolj s-au înscris într-un program pilot, lansat sâmbătă de Ministerul Agriculturii.
8.000 de euro a costat instalația de irigare pe care a cumpărat-o un fermier. Aceasta va asigura apa necesară pentru un hectar de teren cultivat cu pepeni.
Energia electrică necesară funcționării este asigurat de panourile solare, iar consumul de apă este foarte mic. În plus, întreg sistemul poate fi controlat de la distanță.
Petrică Mogodeanu , fermier: „Pe timp de vară avem probleme, mari probleme, cu apa din puțuri. La noi în zonă e căldură mare și scade pânza freatică. Cu această pompă pe care o avem undeva acolo ne putem duce mai jos fără sa facem cămin. Deci, avem costuri mai puține. Nu mai stăm să deschidem robinetul, nu mai stăm să udăm și câștigăm mult timp.”
Ministrul spune că acest gen de sisteme poate ajuta întreaga agricultură.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Un modul în care să aducem apă cât mai puțină, să facem cât mai puțin consum de apă și să avem independență energetică. Fără apă nu se poate face agricultura în România, nu se poate face producție în România”
Fermierii și-au făcut calculele și susțin că investiția se va amortiza în doi ani.
Ionuț Nicu Răducu, fermier: „Nu mai consum combustibil. 1.000 de lei la hectar mă costa săptămânal, atunci când vor fi 50 de grade vom uda zilnic și așa cum sistemul acesta care este, producem curentul gratuit, vine de la soare, de la natură și irigăm.”
Andra Popescu, fermier: „Noi trebuie sa avem posibilitatea să udam și să udam în mod eficient, pentru ca altfel nu putem sa facem legumicultura chiar dacă nu avem Dunărea lângă noi, să punem o camera de luat vederi exterioară ca să nu mai venim de fiecare data în, câmp ca să vedem ce mai trebuie făcut aici.”
40 de milioane de euro au fost alocați pentru acest program pilot. Banii provin de la bugetul de stat și de la Comisia Europeană.