Armata ucraineană a avansat până la periferia Hersonului. Aproximativ 20.000 de militari ruși, blocați pe malul Niprului
A fost o noapte agitată în regiunea Herson din sudul Ucrainei. Mai multe surse locale au anunțat schimburi de focuri de armă la marginea orașului, ocupat până acum de armata rusă.
Ucrainenii au lansat bombardamente masive asupra locurilor de adunare a soldaților ruși, pe malul celălalt al râului Nipru.
Ucrainenii au reușit să elibereze zeci de localități aflate sub controlul rușilor de la începutul războiului
De partea cealaltă, rușii se pare că au bombardat podul Antonovsky de lângă Herson, pentru a-i împiedica pe ucraineni să îl repare prea repede. Toate semnalele indică o ofensivă rapidă a Kievului, care, în ultimele ore, a reușit să elibereze câteva zeci de localități aflate sub controlul rușilor încă de la începutul războiului.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
La lăsarea serii, pe rețelele sociale, au apărut informații și din tabăra ucraineană, și din cea rusă, potrivit cărora armata ucraineană a avansat rapid până la periferia Hersonului. Au fost înregistrate focuri de armă și explozii pe străzile orașului, apoi au început să apară detalii despre bombardamente masive ale artileriei ucrainene asupra zonelor de concentrare a trupelor ruse, pe malul Niprului. Potrivit unor surse, aproximativ 20.000 de militari ruși ar fi rămas blocați pe malul drept al râului, expuși rachetelor ucrainene.
De altfel, în ultimele zile, armata ucraineană a înaintat spre Herson fără să întâlnească prea multă rezistență din partea invadatorilor ruși. Potrivit Kievului, zeci de localități au fost eliberate, iar militarii ucraineni au fost primiți cu brațele deschise de locuitorii satelor ocupate de ruși încă de la începutul războiului.
În afara zonei de conflict, toată lumea este convinsă că războiul din Ucraina a ajuns într-un punct critic.
Richard Dannatt, fost șef al armatei britanice: „Dacă aș fi comandantul suprem al armatei ucrainene, aș fi foarte precaut. Mi-aș pune serviciile de informații și de recunoaștere în mare alertă ca să afle ce se întâmplă cu adevărat pe teren. Este probabil un moment determinant al războiului”!
Putin lasă vina pentru tot dezastrul în seama armatei
La Moscova, Vladimir Putin pare să se fi distanțat de anunțarea deciziei de retragere. Nu a comentat ultimele evenimente, semn că lasă vina pentru tot dezastrul în seama armatei.
Orysia Lutsevych, manager al Forumului Ucraina în Programul Rusia și Eurasia la Chatham House: „Din punct de vedere politic, este o pierdere destul de semnificativă pentru președintele Putin în acest război. Hersonul era singurul centru regional pe care rușii l-au ocupat, de când a început războiul. Era singurul oraș pe care l-au capturat fără distrugeri, și relativ întreg”.
Iar propagandiștii Kremlinului au început deja să arunce vina pe comandanții militari ai armatei ruse.
Vladimir Soloviov: „Prea mulți ticăloși au mințit. Au mințit de sus până jos! Despre ce aveau în depozite, despre starea vehiculelor, despre câți militari erau pe front! Și niciunul dintre ei nu a fost împușcat! Niciun ticălos nu a fost luat de urechi. Niciunul dintre ei nu și-a pus capăt zilelor. Nici măcar un raport nu au scris”!
Rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina
În Vest, se aud noi voci care susțin o rezolvare diplomatică a conflictului din Ucraina.
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „La un moment dat, cel mai probabil și acest război se va sfârși la masa negocierilor. Dar ce poate obține Ucraina în negocieri depinde de poziția ei pe câmpul de luptă”!
Între timp, şeful statului major al armatei americane, generalul Milley, a oferit cele mai precise cifre despre pierderile ambelor tabere, furnizate până acum de Pentagon. Și el a insistat pe oportunitatea negocierilor.
„Trebuie să existe o recunoaştere reciprocă a faptului că victoria militară probabil nu poate fi obţinută, în sensul propriu al cuvântului, prin mijloace militare. Prin urmare, trebuie să ne uităm la alte mijloace. Există o fereastră de oportunitate pentru negociere”, a subliniat generalul Milley.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, razboi in ucraina, herson, armata,
Dată publicare:
11-11-2022 08:03