Armata Română are undă verde să cumpere avioanele F16 de la Norvegia. Câte avioane va avea România în total
Armata Română are undă verde de la Parlament să cumpere încă 32 de avioane de luptă F16 de la Armata Norvegiană.
Sunt aeronave vechi de 40 de ani pe care Forțele aeriene regale norvegiene le înlocuiesc. Costul estimat, depășește 450 de milioane de euro din care 100 de milioane vor merge la guvernul Statelor Unite ale Americii pentru modernizarea aeronavelor.
Conform Programului de înzestrare cu avioane de luptă al Armatei, România ar trebui să aibă trei escadrile cu 49 de avioane F16. În ultimii 5 ani Forțele Aeriene au primit 17 aeronave. Au fost cumpărate din Portugalia cu peste 600 de milioane de euro.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
De luna viitoare, Forţele Aeriene norvegiene trec la avioane de luptă F-35, cumpărate de la americani așa că vechile F16, sunt de vânzare. Acestea au în total peste 390 de mii de ore de zbor, inclusiv în teatre de operații din Libia și Afganistan. Au o vechime de peste 40 de ani, iar unele vor fi expuse într-un muzeu altele cu mentenanță la zi vor fi vândute.
Piloții norvegieni spun că aeronavele sunt în stare bună, iar printre cei care au executat ultimele zboruri cu F16 s-a numărat și prințesa Ingrid Alexandra a Norvegiei.
Ministerul Apărării Naționale precizează că avioanele norvegiene sunt mai bune decât cele pe care le avem deja și vor putea fi folosite fără probleme cel puțin încă 10 ani. Mentenanța şi modernizarea avioanelor F-16, se va face la Aerostar Bacău.
Pe lângă avioanele F16, spațiul aerian al României este păzit și cu bătrânele Mig-uri peste 100 dintre ele fiind modernizate. Câte sunt funcționale din cele 400 câte aveam în urmă cu mai bine de 40 de ani este strict secret, însă surse militare spun că ar mai fi doar 23.
În ciuda investițiilor recente, România nu stă prea bine cu programele de înzestrare:
Achiziția de corvete a fost blocată în instanță din cauza contestațiilor.
Sistemele de rachete anti-navă vor ajunge abia în 2024. Iar achiziția celor 27 de sisteme integrate de apărare antiaeriană SHORAD-nu a fost demarată.
Din contractele de înzestrare cu sisteme de rachete, 7 patriot şi 3 Himars, Armata a primit pană acum câte unul din fiecare.
Iar la capitolul transportoare, au venit doar 68 de blindate Piranha 5, din totalul de 227.
După Polonia, România este a doua forță militară pe Flancul Estic al NATO, zona fiind expusă la o eventuală agresiune a Rusiei, spun analiștii militari. Potrivit Institutului internaţional de studii strategice, Rusia are de trei ori mai multe echipamente terestre și de patru ori mai multe nave și aeronave decât cei 9 aliați NATO din zonă, la un loc.