Arheologii cauta mormintele detinutilor politici de la Periprava. Peste 100 de oameni au murit aici de foame, sete sau frig
124 de oameni au sfarsit in gropile comune de la Periprava, dupa ce au fost infometati si batuti pana la epuizare.
La initiativa specialistilor Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, povestile celor considerati ostili regimului comunist ies acum la iveala si, odata cu ele, adevaruri tulburatoare.
In aceste zile au fost descoperite sase noi schelete care urmeaza sa fie expertizate. Potrivit procurorilor, principalul responsabil pentru drama detinutilor politici este tortionarul Ioan Ficior, fostul comandat al acestei colonii de exterminare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adunati in jurul unor gropi in care au fost descoperite inca sase schelete ale fostilor detinuti politici, specialistii Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, un procuror militar si un legist cauta raspunsuri. Cu totii stiu ca in cimitirul satului erau adusi cu o caruta mortii din colonie.
Ca o ironie a sortii, in drumul lui spre birt, un fost gardian de la Periprava, care stie exact cum au ajuns toti acesti oameni in gropile comune si mai ales de ce, joaca inca pe cartea minciunii.
Cel care il acuza este un vecin. Omul sustine ca stie exact de ce se face vinovat fostul subofiter care locuieste la cateva case distanta. "E vecin. A fost politist, omora detinuti", spune barbatul.
Gheorghe Petrov, arheolog IICCMER: "Gropile se faceau ziua, mortii se aduceau noaptea fara ca sa li se puna la capatai niciun semn distinctiv."
Din oseminte se va extrage tesut pentru probe ADN si se va incerca identificarea victimelor. La Periprava, intre 1958 si 1963 au murit 124 oameni. Pe atunci la conducerea coloniei se afla Ioan Ficior.
Cosmin Budeanca, director general IICCMER: "Se poate numi un regim de exterminare faptul ca un numar atat de mare de detinuti a sfarsit aici."
Subofiterii nu au fost pusi sub acuzare, insa fostul comandant Ioan Ficior este judecat astazi pentru crime impotriva umanitatii. La ultimul termen a declarat cu seninatate ca la Periprava detinutii primeau medicamente, dulceata la micul dejun, friptura la pranz si uneori chiar gogosi. Martorii au izbucnit in ras.
Sursa: Pro TV
Etichete: crime, procurori, comunism, arheologi, detinuti, Periprava,
Dată publicare:
29-05-2015 13:35