Arde padurea, iar autoritatile se piaptana. De ce nu s-au ridicat toate elicopterele de interventie
Se implineste o saptamana de cand rezervatia naturala Bucegi se transforma cu viteza in cenusa si abia luni a ajuns acolo un elicopter de interventie.
Celelalte doua, care ar fi putut sa care tone de apa, sunt stricate, iar oficialii declara cu seninatate ca s-au mobilizat, dar ca oricum n-au cum sa ajunga la mare altitudine. Grav este ca parjolul poate capatata proportii antologice, pentru ca este extrem de cald, iar vantul bate haotic. Situatia este sumbra in 11 judete, unde din cauza arsitei uscaturile se aprind instantaneu.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Flacarile se vad din statiunea Busteni, iar fumul pare ca atinge cerul. De 7 zile, ard 15 hectare de padure de conifere si pasune alpina insa in acest sfarsit de saptamana focul s-a intetit periculos. Brazii falnici s-au frant ca lemnele in soba si in timp ce se rostolgoleau au aprins alti si alti arbori.
Abia luni, cei de la Ministerul de Interne au trimis in zona un elicopter, cel mai mare pe care il au in dotare. Este din pacate singura solutie pentru ca incendiile de pe Jepii mici, localizate la 1700 de metri altitudine sa fie domolite. Zona aflata in pericol apartine familiei regale dar face parte din rezervatia naturala Bucegi.
Din aparatul de zbor militarii au aruncat saci cu apa deasupra focarelor. Dupa cele 7 curse facute, se pare ca pericolul a fost cat de cat limitat.
In Arges, Hunedoara, Alba, Covasna. Neamt, Sibiu, Mures si Harghita, din cauza caldurii vegetatia uscata s-a aprins. Deocamdata cele mai multe sunt tinute sub supravegheare.
La ora 19, flacarile au fost stinse dupa ce toata ziua elicopterul a survolat zona si a aruncat apa de la aproximativ 15 metri.
Se mai zaresc doar cateva focare fata de azi dimineata cand fumul gros se vedea de jos din Busteni.
Operatiunea de stingere va continua si marti cand mai multi jandarmi si salvamontisti vor incerca sa ajunga la zona afectata pentru a lichida cu lopeti si bidoane cu apa toate focarele.
Pagubele ar fi fost infinit mai mici daca autoritatile ar fi intervenit la timp si ar fi ridicat mai multe aparate de zbor.