Un singur focar din cele 21 mai trebuie stins. Ministerul va contribui pentru elicopterul-cisterna
Un singur focar de incendiu, cel din muntii Bucegi, mai trebuie stins din cele 21 izbucnite in ultimele zile la vegetatia uscata si fondul forestier din 12 judete, a declarat, luni, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU).
18:20 "Speram ca, pana diseara, si acest incendiu sa fie stins. (...) Zona a pus destule probleme", a mai spus Lucaciu, potrivit caruia echipele de interventie au efectuat, luni dupa-amiaza, sapte zboruri pentru stingerea incendiului din Bucegi.
Seful IGSU a mai declarat, dupa Sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ca printre focarele deja stinse, care au creat probleme mari, se numara cele sase din judetul Harghita (unul ramas in supraveghere), doua din Neamt (in Ceahlau si Tarcaului, ambele in supraveghere), trei din Sibiu si tot trei din Alba.
Potrivit lui Lucaciu, la interventii au fost implicati 250 de angajati de la ISU si 350 de lucratori ai directiilor silvice si voluntari, fiind folosite 38 de autospeciale si 45 de utilaje.
Tot dupa Sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a declarat ca au fost identificate surse de finantare pentru achizitionarea unui aparat de zbor multifunctional - un elicopter-cisterna care va asigura interventia rapida la incendii, dar si inundatii.
Ministerul Mediului va contribui cu 40 de milioane de lei la cumpararea elicopterului.
Sedinta Comitetului National pentru Situatii de Urgenta care are loc la sediul Ministerului Administratiei si Internelor a inceput la ora 16.00. In cadrul discutiilor vor fi analizate si masurile pentru combaterea efectelor scaderii debitelor pe Dunare. La sedinta participa delegat pentru Administratie, Victor Paul Dobre, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, colonel Marcel-Sorin Lucaciu, si inspectorul general al Inspectoratului General de Aviatie al MAI, general de brigada Dorel Gradinaru.
Potrivit situatiei centralizate de Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), fortele de interventie actionau, luni, pentru localizarea si lichidarea incendiilor de vegetatie uscata si fond forestier si pentru supravegherea zonelor afectate din 11 judete.
In Masivul Fagaras, judetul Arges, a izbucnit un incendiu de vegetatie uscata in zona golului alpin dintre Varful Scara si Varful Boia, pe o suprafata de aproximativ doua hectare, conform situatiei anuntate de IGSU. In judetul Brasov, continua interventia pentru stingerea incendiului de vegetatie uscata izbucnit in satul Sebes, din comuna Harseni. Acesta s-a extins la litiera de conifere din golul alpin situat intre Varfurile Berevoiescu si Tiganu din Masivul Fagaras, la o altitudine de 1.500 de metri, pe o suprafata de patru hectare. In judetul Hunedoara, incendiul din Muntii Vulcan, Varful Dragoi a fost stins si se actioneaza pentru lichidarea incendiului din Muntii Sureanu, in comuna Baru, ce a afectat aproximativ 30 de hectare de vegetatie uscata si doboraturi.
Aproximativ 25 de hectare de vegetatie uscata, litiera de padure foioase si conifere, pasune alpina si doboraturi au fost afectate de incendiile declansate in comuna Sugag, in zonele Smida Mica si Dobra din Muntii Sureanu, judetul Alba. Incendiul din comuna Valcele, judetul Covasna, care a afectat trei hectare de vegetatie uscata si pepiniera de foioase, a fost stins in noaptea de duminica spre luni, asigurandu-se supravegherea pentru a preveni reaprinderea suprafetelor afectate, a precizat IGSU. De asemenea, incendiul de vegetatie uscata semnalat in golul alpin din comuna Musetesti, judetul Gorj, a fost stins.