Aplicația pentru parcare în București în 2023: ce opțiuni ai și de unde o descarci

Aplicatie parcare bucuresti
Shutterstock

Știai că există o aplicație de parcare în București? Șoferii nu mai sunt nevoiți să caute un aparat de taxare, ci pot să plătească parcarea direct de pe telefonul mobil, din aplicație.  

Aplicația este valabilă pentru câteva zone de parcare din București, iar mai jos vei găsi toate detaliile despre cum să o folosești.

Zone de parcare în București, în 2023

Începând cu 01.03.2023, în conformitate cu HCGMB 705/22.12.2022 se stabilește o zonă unică de tarifare, ce cuprinde toate parcajele si locurile de parcare, prezente și viitoare, ce aparțin domeniului public sau privat al Municipiului Bucuresti”, se arată pe site-ul cmpb.ro.

Iată zonele de parcare de dinainte ca tariful să devină unic în tot București.

ZONA 0

Citește și
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

– aria delimitată de străzile:

Piața CA Rosetti – Str. Tudor Arghezi – Str. Dr. Dimitrie G Gerota – Str. Jean Louis Calderon – Strada CA Rosetti – Bdul. Nicolae Bălcescu – Str. Ion Câmpineanu – Calea Victoriei – Splaiul Independenței – Str. Halelor – Piața Unirii – Bdul. Unirii – Bdul. Mircea Vodă – Str Matei Basarab – Bdul. Hristo Botev – Piața CA Rosetti

ZONA 1

– aria cuprinsă între ZONA 0 și străzile:

Piața Francofoniei – Calea 13 Septembrie – Sos. Panduri – Bdul. Geniului – Sos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Bdul. Mihail Kogălniceanu – Str. Vasile Pârvan – Str. Berzei – Str. Gării de Nord – Piața Gării de Nord – Calea Griviței – Sos. Nicolae Titulescu – Bdul. Banul Manta – Bdul. Ion Mihalache – Str. Aviator Popișteanu – Bdul. Expoziției – Str. Parcului – Str. Tipografilor – Sos. București_Ploiești – Bdul. Aerogării – Str. Nicolae G Caranfil – Bdul. Beijing – Bdul. Mircea Eliade – Calea Floreasca – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bdul Pache Protopopescu – Sos. Mihai Bravu – Str. Traian Popovici – Calea Dudești – Bdul. Octavian Goga – Str. Nerva Traian – Bdul. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bdul. Mărășești – Piața Libertății – Str. Mitropolit Nifon – Piața Regina Maria – Bdul. Libertății – Piața Francofoniei

ZONA 2

– aria cuprinsă între ZONA 1 și limita administrativă a Municipiului București

Indiferent de zonă, o oră de parcare în București costă 5 lei. Parcarea se plătește de luni și până duminică, în intervalul orar 8:00 – 20:00.

După expirarea timpului pe care l-ai rezervat, ai 15 minute la dispoziție gratis în cazul în care vrei să faci o plată nouă sau să pleci din parcare.

Abonamentul zilnic de parcare costă 30 de lei, iar abonamentul de parca lunar costă 500 de lei pentru persoanele fizice, juridice sau instituții.

Totodată, riveranii vor plăti 50 lei lună și vor putea să parcheze oriunde în apropierea casei

Totul despre aplicația AmParcat

Șoferii din București trebuie să își descarce aplicația numită AmParcat pe telefonul mobil. Odată cu noile tarife la parcările Companiei Municipale Parking București, aceasta este soluția pe care toți șoferii trebuie să o aibă la îndemână.

Începând cu 1 martie 2023 au fost introduse noi tarife la parcările Companiei Municipale Parking București.

Totodată, a fost impusă limitarea la o singură zonă și un singur tarif pe oră, spre deosebire de trei zone cu trei tarife diferite, cum erau înaite.

A fost eliminată și dublarea tarifului începând cu a treia oră de staționare.

Tariful pe zi s-a unificat și redus. Programul parcărilor s-a uniformizat, acesta fiind fix: de luni până duminică, de la 08:00 până la ora 20:00.

Există mai multe metode de plată a parcării începând de la casieri încasatori, până la aplicații mobile.

AmParcat.ro oferă șoferilor posibilitatea de a plăti prin card, Apple Pay, Google Pay, Revolut Pay și SMS.

Aceasta este singura aplicație de profil care oferă șoferilor posibilitatea de a plăti prin Revolut fără a mai introduce datele de pe cardul de credit. În plus, metodele de plată pot fi combinate.

Aplicația AmParcat trimite șoferilor prin email factura pentru serviciile utilizate, dar și alerte atunci când le expiră RCA-ul, rovinieta sau Casco. Șoferii pot să reînnoiască aceste documente chiar de pe aplicație.

În plus, șoferii pot primi o recompensă pentru fiecare parcare legală efectuată și pot achita parcarea pentru o zi întreagă pentru a doua zi, aceasta activându-se automat a doua zi pentru a scăpa de amendă și a sta fără griji.

De unde descarci aplicația pentru parcări în București

Pentru a putea să îți instalezi aplicația AmParcat ai nevoie de un smartphone. În cazul în care telefonul are sistem Android, vei descărca aplicația din Magazin Play sau Google Play. În cazul în care ai un sistem de operare IOS (iPhone), vei descărca aplicația din AppStore.

Odată ce ai descărcat aplicația, trebuie să îți faci un cont sau te poți loga cu Facebook, Google sau Apple ID. Totodată, poți folosi aplicația cu un cont anonim, fără adresa de email, cont de Google sau Facebook.

Vei putea plăti parcarea în locațiile în care serviciul este activ. Ai o opțiune de reminder, care te atenționează atunci când parcarea urmează să expire, dar beneficiezi și de lista parcărilor din locația în care te afli.

Poți afla programul de funcționare al parcării, dar ai și posibilitatea de navigație către mașina pe care ai parcat-o, în caz că nu o mai găsești.

Din aplicație poți plăti parcarea, poți să îți iei abonament pe o zi chiar și în avans sau poți să îți iei abonament pe o lună. De pe aplicație poți să îți achiziționezi asigurare de călătorie, Casco sau RCA prin intermediul Ritter-Broker de Asigurare și Reasigurare.

Dacă utilizati opțiunea cont anonim, în cazul în care dezinstalați aplicația sau schimbați telefonul, puteți pierde accesul la cont și la datele salvate (numere de înmatriculare, istoricul parcărilor, creditele disponibile, etc)”, scrie amparcat.ro.

Metoda de plată pentru parcare în București

Șoferii pot plăti parcările publice gestionate de Compania Municipală Parking București prin mai multe metode de plată.

Scanarea codului QR de pe panou, care te va direcționa către plată, unde vei alege intervalul de care ai nevoie: 1,2,3 sau 4 ore, abonament pentru o zi sau abonament pentru o lună.

Online prin aplicația AmParcat.

Plata prin SMS

Prin SMS către numărul 7458 – trebuie să scrii în sms numărul de ore pentru care vrei parcare sau 1 zi, apoi numărul de înmatriculare al mașinii.

Exemplu:

- 1B123ABC

- ziB123ABC

Unde: 1 - este numărul de ore de parcare dorit; printr-un SMS se pot plăti maxim 1,2, 3 sau 4 ore de parcare; pentru plata a mai mult de o oră, se înlocuiește cifra 1 cu cifra duratei de parcare dorite;

Zi - pentru abonament de o zi; abonamentul este valabil 24 de ore din momentul confirmării plății/mesajului de confirmare;

B123ABC - numărul de înmatriculare al autovehiculului scris legat într-un cuvânt, fără spații, liniuțe sau alte caractere suplimentare;

Detaliat, formatul mesajului este: (nr de ore de parcare) (nr înmatriculare legat într-un cuvânt)

Imediat după transmiterea mesajului vei primi un mesaj de confirmare a plății

IMPORTANT: Dacă nu primiți mesajul de confirmare plata nu este înregistrată, iar dumneavoastră nu veți fi taxat de către operatorul de telefonie mobilă.

Parcarea poate fi plătită și prin tichete preplătite și tichetate orare eliberate de operatorul parcării sau prin sistem de autotaxare (parcometru).

Tariful este unic indiferent de zonă și costă 5 lei pentru o oră. Taxa se aplică tuturor parcărilor publice din București aflate în administrarea Primăriei.

Abonament pentru parcare

Prin intermediul aplicației pentru telefon mobil AmParcat și prin intermediul abonamente.cmpb.ro pot fi achiziționate abonamente pentru o zi sau lună.

Conform CBPB, iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

·     Din meniul aplicației selectați opțiunea „Abonamente”;

·     Adăugați un abonament nou apăsând butonul ” + ” din dreapta-jos a ecranului;

·     Selectați opțiunile dorite pentru alcătuirea abonamentului (persoană fizică/persoană juridică, autovehiculul, zona de tarifare, tipul de abonament); • Apăsați butonul „Calculează cost”;

·     Contravaloarea abonamentului va fi afișată în câmpul „Cost”;

·     Apăsați butonul „Plătește”;

·     Veți fi direcționat către interfața procesatorului de plăți, unde veți introduce datele cardului.

„Din motive de securitate, adăugarea datelor cardului bancar în vederea efectuării plații contravalorii serviciului se face doar în interfața procesatorului de plăți.

Solicitările pentru abonamentele pentru riverani se pot obține doar prin completarea formularului online pe site-ul CMPB

În cazul în care nu se dorește achiziționarea unui abonament online, solicitați acest lucru personalului autorizat din parcaj sau transmiteți solicitările dumneavoastră către departamentul Comercial al CMPB la adresa de e-mail [email protected]”, trasnmite CMPB.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Se construiește un aeroport unic în România. Cum va arăta terminalul de pasageri ultramodern. VIDEO
Se construiește un aeroport unic în România. Cum va arăta terminalul de pasageri ultramodern. VIDEO

Realizarea Aeroportului Internaţional Galaţi-Brăila a trecut de o etapă foarte importantă - obţinerea de la ROMATSA a acordului de delimitare a spaţiului aerian.

O copilă de patru ani a murit la spital după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliţiştii au deschis o anchetă
O copilă de patru ani a murit la spital după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliţiştii au deschis o anchetă

O fetiţă de patru ani din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din localitate, apoi transferată la Spitalul de Copii din Timişoara, unde a murit. 

Incident grav în Cluj-Napoca. O stradă din oraș a luat-o la vale. S-a surpat pe o porțiune de 20 de metri
Incident grav în Cluj-Napoca. O stradă din oraș a luat-o la vale. S-a surpat pe o porțiune de 20 de metri

Incident grav și la Cluj Napoca - o bucată dintr-o stradă s-a surpat peste noapte, pe o porțiune de aproximativ 20 de metri.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa
România, evitată de transportul de arme americane către Ucraina. Traseul-surpriză ales în detaliu de SUA prin Europa

Pentagonul pregătește mult timp livrările de muniție către Ucraina, iar armele americane au un traseu bine stabilit prin Europa pentru a ajunge în posesia trupelor ucrainene.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.