Aplicaţia creată de o companie din Iaşi pentru a ajuta copii diagnosticaţi cu autism
Lumea întreagă marchează vineri Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Iar copiii din România, diagnosticați cu această boală, primesc din partea unor programatori o șansă în plus la vindecare.
Fetiţa de numai 7 ani este unul dintre puţinii copii din România depistaţi la timp cu boala care nu doare, dar care poate produce tristeţe întregii familii. În ţara noastră, peste 1000 de copii sunt diagnosticaţi anual cu autism, conform statisticilor oferite de Institutul Naţional de Sănătate Mintală. Semnele tulburării de comportamanent sunt descoperite din păcate tardiv şi rareori la timp, spun terapeuţii.
O companie IT din Iaşi a creat o aplicaţie care foloseşte realitatea virtuală, prin care emoţiile – cum ar fi fericirea, teamă sau tristeţea – pot fi mai uşor identificate de un copil cu autism. Astfel, cel mic este ajutat să îşi înfrunte temerile şi, într-un final, prinde încredere în sine şi curaj.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Iulian Broască, programator: "În momentul în care îşi pune ochelarii virtuali pe cap şi întinde mâinile, acest sensor ajuta la detectarea mâinilor şi, după cum putem observa, când întind mâna asupra senzorului, mâna mea apare spre aplicaţie. Aplicaţia ajuta copii cu autism să se dezvolte atât din punct de vedere emoţional. Aplicaţia îi ajută pe copii să înveţe emoţiile, începând de la bucurie, tristeţe, frică. Îi ajută să treacă de această teamă, de frică de a se expune, de socializare”
Aplicaţia este deja utilizată de o asociaţie din Iaşi, care se ocupă de tratamentul terapeutic a peste 300 de copii, cu vârste cuprinse între 2 şi 12 ani, diagnosticaţi cu autism.
Cristina Nichita, preşedinte Asociaţia Surâsul Albastru: ”Aceasta aplicaţie e inovaţie şi e grijă faţă de acest diagnostic, pentru că numărul copiilor diagnosticaţi cu autism este în creştere. Pentru că avem nevoie de suport, pentru că nu putem să evoluăm fără tehnologie şi fără digitalizare.”
Terapeutul virtual ar putea fi folosit, în perioada următoare, de toate asociaţiile non profit din România, care îngrijesc micuţii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist. În ţara noastră, peste 30 de mii de minori au autism. Peste 11.000 dintre aceştia sunt încadraţi cu grad de handicap.