Apelul disperat al medicilor, din cauza valului de pacienți: „Suntem epuizați”
„Suntem epuizați fizic și psihic” este semnalul de alarmă tras de medicii din mai multe spitale din țară.
Cei de la Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, de pildă, dar și de cei de la Serviciul de Ambulanță Dâmbovița spun că echipajele de salvare primesc neîncetat solicitări și că reușesc cu greu să ajungă la toate cazurile. Pe de altă parte, odată ajunși la destinație, pacienții sunt nevoiți să aștepte cu orele până primesc un diagnostic.
Medicii din Unitatea de Primiri Urgențe din Târgoviște spun că zilnic văd aproape 300 de pacienți, care pot aștepta și câteva ore până să le vină rândul.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Doctorii spun însă că nu s-ar ajunge aici dacă pacienții ar apela mai mult la medicii de familie.
Nicolae Mândrilă, șef UPU Târgoviște: „Avem în jur de 90 de testări numai în UPU. Asta presupune și consulturi, investigații, reconsulturi, în afară de cele 250 de urgențe pe care le aveam zilnic.”
O problemă serioasă, spun cei de la Spitalul Județean, este și că alte unități sanitare din zonă nu recoltează probe Covid și trimit toți pacienții către Unitatea de Primiri Urgențe de la Târgoviște.
Andrei Tomescu, medic: „Vizavi de spitalele din teritoriu, care nu testează și tot ce se prezintă la camera de gardă a lor se trimite către Boli Infecțioase Târgoviște și UPU și realmente ne sufocă.”
La Spitalul Județean din Târgoviște sunt opt locuri pentru terapia intensivă Covid, iar cele mai multe paturi sunt permanent ocupate.
Claudiu Dumitrescu, manager SJU Târgoviște: „Credeți-ne că suntem epuizați pe fiecare sector. Situația este extrem de disperată. Lucrăm, în ultima săptămână, cu terapia intensivă ocupată aproape la maxim. Am fost în situații disperate de foarte multe ori în această perioadă.”
Între timp, la UPU vin valuri de pacienți.
Medic: „Și ce simptome mai aveți?”
Pacient: „Nu am aer.”
Medic: „Nu aveți aer?”
Pacient: „Da, suficient, așa. Obosesc, cu plămânii, așa.”
Telefoanele sună încontinuu și la Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița. Echipajele spun că au ajuns să intervină la aproape 300 de solicitări, zilnic. Vorbim de o mie de cazuri în plus față de luna precedentă.
Dorin Maier, director medical SAJ Dâmbovița: „Adică la 7.000 și n-am reținut exact zecile, față de 6.000 și un picuț, în septembrie. Este un număr pe care trebuie să îl onorăm cu același personal pe care îl aveam și înainte. Numărul de urgențe a crescut datorită numărului de cazuri de Covid pozitiv. Mare parte din ei nu necesită serviciul de urgență, necesită apelul către medicul de familie, care să preia cazurile simple, asimptomatice sau cu simptome ușoare.”
Cu situații similare se confruntă și alte spitale din țară, susțin atât pacienții, cât și personalul medical.