ANPC, amenzi de 1,1 milioane lei în patru zile. Ce nereguli au găsit comisarii în sectorul de comercializare a peştelui
Comisarii ANPC au aplicat amenzi de aproximativ 1,1 milioane lei, în urma controalelor efectuate, în perioada 22 - 26 aprilie 2024, în sectorul de comercializare a peştelui şi a preparatelor din peşte.
Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis vineri Agerpres, ANPC a desfăşurat, la nivelul întregii ţări, acţiuni de control pentru a verifica felul în care sunt respectate prevederile legale, conformitatea, modul de etichetare şi comercializare a peştelui, preparatelor din peşte preambalate şi conservelor din peşte.
În cadrul acţiunilor, au fost controlaţi 332 operatori economici, constatându-se abateri la 278 dintre aceştia. Au fost verificate circa 300 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte, la aproximativ 71 de tone înregistrându-se nereguli.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
"Sancţiunile dispuse, ca urmare a abaterilor de la legislaţie constatate, au fost următoarele: 235 amenzi contravenţionale în valoare de 1,1 milioane lei, 85 avertismente, oprirea temporară de la comercializare a produselor cu nereguli de informare şi etichetare, până la remedierea neconformităţilor constatate", se arată în comunicat.
De asemenea, a fost oprită definitiv şi retrasă de la comercializare o cantitate de 1,3 tone de peşte, preparate şi conserve din peşte neconforme, în valoare de circa 60.000 lei.
"Rezultatele controalelor efectuate de ANPC confirmă faptul că avertismentele adresate consumatorilor au fost întemeiate. Tocmai de aceea este necesar ca, de fiecare dată, consumatorii să ţină cont de recomandările pe care le transmitem privind achiziţionarea produselor, indiferent de natura acestora şi locul de comercializare. Subliniez încă o dată, că este extrem de important să cumpărăm astfel de produse doar din locuri autorizate, în care sunt respectate condiţiile de depozitare şi de comercializare şi este esenţial să citim cu mare atenţie eticheta produselor, pentru a evita situaţii neplăcute care să ne pună în pericol sănătatea sau chiar viaţa", a declarat Sebastian Hotca, preşedintele ANPC, în comunicatul citat.
Principalele deficienţe constatate au fost legate de comercializarea unor produse congelate preambalate cu arsuri de congelare şi deshidratate sau cu aglomerări de gheaţă; comercializarea de peşte proaspăt cu modificări organoleptice (ale aspectului şi culorii, consistenţă moale, ochi retractaţi, miros specific de alterat); comercializarea de peşte proaspăt preambalat în caserole de plastic, cu condens în interiorul acestora (picături de apă); comercializarea de produse în afara datei durabilităţii minimale sau a datei limită de consum stabilite de producători.
De asemenea, au fost găsite neconcordanţe între cantitatea netă declarată şi cea reală a produsului dar şi nereguli privind condiţiile de depozitare şi expunere a produselor în vederea comercializării.
Comisarii ANPC au mai găsit deficienţe de informare-etichetare, precum şi produse care nu respectau regimului promoţiilor şi lipsa autorizaţiilor de funcţionare.