ANP, despre postarile lui Nastase pe blog: Detinutii pot transmite informatii in afara inchisorii

Adrian Nastase

Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza, referitor la modalitatea de publicare a unor mesaje ale lui Adrian Nastase pe blog, ca detinutii, in conditiile legii, pot transmite date, informatii si inscrisuri in afara inchisorii.

"Persoanele private de libertate, in conditiile legii, pot transmite date, informatii si inscrisuri catre apartinatori sau alte persoane aflate in afara locurilor de detinere ca urmare a asigurarii drepturilor legale la petitionare, corespondenta, informare si efectuare de convorbiri telefonice", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, luni, de ANP.

Precizarile ANP vin "ca urmare a materialelor aparute in ultimele zile in mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagina web", conform aceluiasi comunicat.

Institutia tine sa mentioneze si ca, potrivit "unui mesaj postat pe pagina web la care se face referire in aparitiile mass-media, se precizeaza ca materialele sunt publicate prin intermediul membrilor familiei - 'M-am hotarat, de asemenea, sa va trimit, periodic, unele ganduri sau comentarii, prin Andrei, Mihnea si Manuela' (nastase.wordpress.com)".

Intr-una din postarile sale pe blog, Adrian Nastase vorbea despre conditiile din inchisoare, mentionand lipsa telefonului, a calculatorului si a internetului.

Citește și
Adrian Nastase
Adrian Nastase pare multumit de conditiile de la Jilava: "Ma consider intr-un fel de cantonament"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

ANP mai precizeaza, in acelasi context, ca dreptul la corespondenta al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat, iar corespondenta are caracter confidential si nu poate fi deschisa sau retinuta decat in limitele si in conditiile prevazute de lege.

"Pentru asigurarea exercitarii dreptului de petitionare si a dreptului la corespondenta, directorul penitenciarului are obligatia de a lua masurile corespunzatoare pentru instalarea de cutii postale in interiorul penitenciarului. Petitiile si corespondenta sunt colectate de catre personalul furnizorului de servicii postale, caruia i se asigura accesul in interiorul penitenciarului (temei legal art. 46 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal). In contextul cadrului legal executional penal, administratia locului de detinere nu exercita nici un control asupra corespondentei expediata de catre persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor", se mentioneaza in comunicat.

Totodata, ANP precizeaza ca persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul sa efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele instalate in penitenciar, iar convorbirile au caracter confidential.

"Orice persoana privata de libertate are dreptul de a efectua saptamanal, pe cheltuiala sa, cel putin o convorbire telefonica de la telefoanele instalate in incinta locului de detinere cu persoanele din exteriorul locului de detinere, atat din tara, cat si din strainatate. Sunt interzise detinerea si folosirea telefoanelor mobile, precum si a altor dispozitive de comunicare la distanta, de catre persoanele private de libertate", potrivit aceluiasi comunicat.

ANP mentioneaza si ca, in conformitate cu legea, detinutii au dreptul sa primeasca vizite in spatii special amenajate, sub supravegherea vizuala a personalului locului de detinere, directa sau prin intermediul unor sisteme electronice.

"Persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau sotie, ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricand vizitele cu aparatorul, in conditii de confidentialitate, in spatii special amenajate prevazute cu dispozitive de separare, care sa limiteze contactul fizic, dar care sa permita transmiterea de inscrisuri. Mentionam ca aceste vizite se acorda in afara drepturilor de vizita cu apartinatorii", arata ANP.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Adrian Nastase se plange pe blog de conditiile de detentie: fara internet, dar cu multi sobolani
Adrian Nastase se plange pe blog de conditiile de detentie: fara internet, dar cu multi sobolani

Fostul premier descrie, intr-o postare pe blog, conditiile de detentie, el mentionand lipsa apei calde, mirosul de sulf, sobolanii, invaziile de "musculite si tantari", limbajul folosit de detinuti, lipsa telefonului, a calculatorului si a internetului.

Adrian Nastase pare multumit de conditiile de la Jilava:
Adrian Nastase pare multumit de conditiile de la Jilava: "Ma consider intr-un fel de cantonament"

Fostul premier Adrian Nastase, incarcerat la Penitenciarul Jilava, a scris sambata pe blogul personal ca se considera "intr-un fel de cantonament". 

Condamnata la 6 ani de inchisoare in Trofeul Calitatii, Irina Jianu:
Condamnata la 6 ani de inchisoare in Trofeul Calitatii, Irina Jianu: "M-am gandit sa ma sinucid"

Din inchisoare acolo unde a fost trimisa pentru 6 ani in dosarul Trofeul Calitatii, Irina Jianu a vorbit pentru Gandul despre relatia cu Nastase si gandurile la suicid care i-au trecut prin minte in perioada acestui caz.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.