ANP, despre postarile lui Nastase pe blog: Detinutii pot transmite informatii in afara inchisorii
Administratia Nationala a Penitenciarelor precizeaza, referitor la modalitatea de publicare a unor mesaje ale lui Adrian Nastase pe blog, ca detinutii, in conditiile legii, pot transmite date, informatii si inscrisuri in afara inchisorii.
"Persoanele private de libertate, in conditiile legii, pot transmite date, informatii si inscrisuri catre apartinatori sau alte persoane aflate in afara locurilor de detinere ca urmare a asigurarii drepturilor legale la petitionare, corespondenta, informare si efectuare de convorbiri telefonice", se arata intr-un comunicat remis Mediafax, luni, de ANP.
Precizarile ANP vin "ca urmare a materialelor aparute in ultimele zile in mass-media, referitoare la modalitatea de publicare a unor mesaje ale persoanei private de libertate A. N. pe o pagina web", conform aceluiasi comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Institutia tine sa mentioneze si ca, potrivit "unui mesaj postat pe pagina web la care se face referire in aparitiile mass-media, se precizeaza ca materialele sunt publicate prin intermediul membrilor familiei - 'M-am hotarat, de asemenea, sa va trimit, periodic, unele ganduri sau comentarii, prin Andrei, Mihnea si Manuela' (nastase.wordpress.com)".
Intr-una din postarile sale pe blog, Adrian Nastase vorbea despre conditiile din inchisoare, mentionand lipsa telefonului, a calculatorului si a internetului.
ANP mai precizeaza, in acelasi context, ca dreptul la corespondenta al persoanelor aflate in executarea pedepselor privative de libertate este garantat, iar corespondenta are caracter confidential si nu poate fi deschisa sau retinuta decat in limitele si in conditiile prevazute de lege.
"Pentru asigurarea exercitarii dreptului de petitionare si a dreptului la corespondenta, directorul penitenciarului are obligatia de a lua masurile corespunzatoare pentru instalarea de cutii postale in interiorul penitenciarului. Petitiile si corespondenta sunt colectate de catre personalul furnizorului de servicii postale, caruia i se asigura accesul in interiorul penitenciarului (temei legal art. 46 din Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal). In contextul cadrului legal executional penal, administratia locului de detinere nu exercita nici un control asupra corespondentei expediata de catre persoanele private de libertate pe adresa destinatarilor", se mentioneaza in comunicat.
Totodata, ANP precizeaza ca persoanele aflate pentru executarea pedepselor privative de libertate au dreptul sa efectueze convorbiri telefonice de la telefoanele instalate in penitenciar, iar convorbirile au caracter confidential.
"Orice persoana privata de libertate are dreptul de a efectua saptamanal, pe cheltuiala sa, cel putin o convorbire telefonica de la telefoanele instalate in incinta locului de detinere cu persoanele din exteriorul locului de detinere, atat din tara, cat si din strainatate. Sunt interzise detinerea si folosirea telefoanelor mobile, precum si a altor dispozitive de comunicare la distanta, de catre persoanele private de libertate", potrivit aceluiasi comunicat.
ANP mentioneaza si ca, in conformitate cu legea, detinutii au dreptul sa primeasca vizite in spatii special amenajate, sub supravegherea vizuala a personalului locului de detinere, directa sau prin intermediul unor sisteme electronice.
"Persoanele private de libertate pot fi vizitate de sot sau sotie, ori de rudele pana la gradul al IV-lea inclusiv. Cu consimtamantul persoanei private de libertate, aceasta poate fi vizitata si de alte persoane cu aprobarea scrisa a directorului locului de detinere. Persoanele aflate in executarea pedepselor privative de libertate au dreptul de a primi oricand vizitele cu aparatorul, in conditii de confidentialitate, in spatii special amenajate prevazute cu dispozitive de separare, care sa limiteze contactul fizic, dar care sa permita transmiterea de inscrisuri. Mentionam ca aceste vizite se acorda in afara drepturilor de vizita cu apartinatorii", arata ANP.
Sursa: Mediafax
Etichete: ancheta, Adrian Nastase, tentativa de sinucidere Adrian Nastase,
Dată publicare:
21-08-2012 08:25