ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs tragedia din Bacău, după ce un proiectil a explodat

Ultimul update: Marti 29 Mai 2018 19:53
Data publicarii: Marti 29 Mai 2018 18:21
Categorie: Actualitate

O explozie produsă luni seară, într-o pădure din Bacău, aduce din nou în atenție pericolul pe care îl reprezintă muniția rămasă din cele două războaie mondiale.

Un muncitor de la o exploatare forestieră a pierit, după ce a făcut greșeala să dea cu ciocanul într-un proiectil descoperit întâmplător. Alți doi colegi, aflați în apropiere, au fost grav răniți.

Victimele făceau parte dintr-un grup de cinci muncitori, angajaţi la o exploatere forestieră. Bărbaţii au descoperit întâmplător proiectilul când căutau ciuperci. Tânărul de 26 de ani a venit cu ideea să extragă încărcătura din obuz ca să vadă ce conţine, susţin anchetatorii.

Un coleg de-al lui a pus proiectilul pe lama unui excavator, iar când el l-a lovit cu un ciocan, s-a produs explozia. În urma deflagraţiei, tânărul a murit pe loc. Bărbatul care ţinea proiectilul şi un al treilea coleg au fost răniţi.

Constantin Rădulescu, primarul comunei Asău: "A fost făcut praf şi aruncat într-un pârâu. Celălalt, i-au fost amputate palmele. În maşina SMURD se afla al treilea, care şi el e ciuruit de schijele de la proiectil."

Răniţii au fost preluaţi de două elicoptere SMURD. Cel care era în starea cea mai gravă, în vârstă de 38 de ani, a fost dus la Spitalul din Iaşi.

Diana Cimpoeșu, șef SMURD Iași: "A fost nevoie de o intervenţie pe vena femurală, unde era fixată o bucăţică dintr-o schijă cu hemoragie importantă la extragere. S-a făcut intervenţie şi pentru trauma oculară."

Celălalt rănit a ajuns la o clinică din Bacău. Medicii spun că are un traumatism la cap şi răni la antebraţul stâng, dar starea lui este stabilă. Procurorii din Bacău investigează explozia.

Cristinel Ciocanta, șef secția Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Bacău: "Se fac cercetări pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă şi nerespectarea regimului materialelor explozive."

Proiectilul găsit de muncitorii foresteri provenea din al Doilea Război Mondial. Cei de la ISU spun că muncitorii au făcut o greşeală elementară: proiectilele nu trebuie mişcate din loc. Doar pirotehniştii au voie să le dezamorseze.

Andrei Grecu, ISU Bacău: "Când găsesc un element de muniţie, să nu-l atingă, să nu-l mişte şi să anunţe imediat cel mai apropiat post de poliţie sau să sune la 112, astfel încât echipa pirotehnică a ISU să ajungă în zonă şi să facă asanarea pentru a îndepărta pericolul."

Atenţie, aceste proiectile sunt periculoase, chiar dacă sunt ruginite. Cele mai multe au focosul activ şi dacă sunt supuse unui şoc pot exploda.

Animație grafică. Explicația Armatei pentru rachetele de semnalizare care au creat panică în Craiova
Animație grafică. Explicația Armatei pentru rachetele de semnalizare care au creat panică în Craiova
VIDEO PROTVPLUS.RO
suhoi 27
Avion rusesc interceptat în apropierea spațiului aerian românesc. Reacția MApN
Cum a fost prinsă o șoferiță aflată sub influența drogurilor, în București
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
Incendiu uriaş în Sibiu. Avioanele care treceau prin zonă au fost alertate
Seism 2018: Cele 6 probleme descoperite de salvatori. De ce au intervenit cu întârziere
România, condamnată de UE din cauza gropilor de gunoi. Autoritățile au avut răgaz 10 ani
Fetita transplant
Viața unei fetițe de 8 ani, în pericol din cauza birocraţiei. "Mai are o şansă"
Comisia de la Veneţia desfiinţează proiectele politicienilor de la Bucureşti. Toader nu îşi asumă nicio vină
Reacția administratorei hotelului care a ars în Timișoara: „Angajații sunt instruiți mai în joacă: studenți, repetenți”
Accident grav pe centura Ploieștiului. Ce s-a întâmplat cu cei doi șoferi
Imagini alarmante surprinse din satelit. Unde îşi trimite Rusia forţele împotriva NATO
Femeie găsită în curte de un vecin, cu răni oribile. Cine i-ar fi dat lovitura de graţie