ANIMAȚIE GRAFICĂ Modul în care criminalul din Bascov i-a ucis pe cei cinci membri ai familiei. Ce scria într-un jurnal

×
Codul embed a fost copiat

Bărbatul din Argeș bănuit de crima multiplă a fost arestat miercuri la amiază. În anchetă, au apărut informații potrivit cărora individul ar fi plănuit omorurile de mai mulți ani și ținea chiar un jurnal în care ar fi planificat ororile.

Pe copilă s-ar fi hotărât de curând să o ucidă pentru că îi oferise un lanț din aur, iar cea mică nu îl purta. Bărbatul suferă de o tulburare psihică și primea de mai mulți ani tratament, dar doctorii care îl aveau sub supraveghere au realizat abia acum că atunci când se întâlnea cu ei individul afișa altă față care nu lăsa să se vadă pornirile lui criminale.

Escortat de doi polițiști, suspectul a fost dus, miercuri după amiază, la Tribunalul Argeș - unde magistraţii au decis arestarea lui. Acuzat de omor calificat - faptă pe care, spun procurorii, ar fi comis-o cu premeditare și ferocitate - individul de 52 de ani a avut o atitudine calmă și ar fi dat vina pe boala de care suferă. La fel de liniștit a fost și când le-a relatat anchetatorilor cum și-a ucis rudele.

Seria crimelor a început-o în vila în care locuia cu părinții și fratele lui, noaptea - când o parte dintre aceștia dormeau. Se bănuieşte că prima victimă a fost mama sa, care a fost găsită moartă în pat. A urmat tatăl pe care l-a atacat pe holul dintre baie și dormitor, iar ultimul ucis în acest imobil a fost fratele suspectului care a fost găsit mort într-un pat. Apoi, când s-a făcut dimineață bărbatul a așteptat ca soțul surorii lui să plece la serviciu și a intrat în locuința ei după ce a traversat treptele care leagă cele două vile. Femeia și fiica ei de 5 ani au fost omorâte în pat.

Pietre, un ciocan și alte obiecte dure, care despică au fost armele șirului de cinci crime.

Citește și
Crima Bascov - 3
Criminalul din Bascov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Dan Manu, medic legist: „Loviturile au fost de o cruzime foarte mare, au fost extrem de violente și nu au avut posibilitatea, din nefericire, să țipe, să se zbată, pentru că, repet, au fost găsite exact acolo unde dormeau.”

Crimele au fost plănuite de mai mulți ani

Individul ar fi plănuit de mai mulți ani crimele și atacul ar fi fost bine calculat - au declarat surse din anchetă. Afirmația a fost făcută după ce în locuința suspectului a fost găsit un așa-zis jurnal în care acesta şi-a trecut intenţiile.

Dan Manu, medic legist: „Au fost găsite și flacoane de spray, putea să folosească acest gen de toxic, care putea să debusoleze, să dezarmeze.”

Laurenţiu Palaghiea, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş: „Este greu de spus dacă a existat un mobil, un motiv al acestei crime. Nnu putem ști în ce măsură bolile psihice i-au afectat capacitatea de a gândi, de a discerne și de a avea reprezentarea faptelor lui.”

Marinel Gaiță, vecin: „Fetița zice că n-o omora, dar i-a făcut cadou un lănțic de aur și nu-l purta și pe fetiță de-aia i s-a pus pata.”

Bărbatul de 52 de ani suferă de o afecțiune care îi provoacă halucinații. Boala i s-ar fi declanșat în studenție - în aceeași perioadă în care a avut și o decepție în dragoste. În evidențele medicale ale specialiștilor era de 16 ani. Ultima oară a fost la medicului lui psihiatru în mai, însă, tatăl lui mergea lună de lună la acest doctor ca să îi ia tratamentul.

Ce spune medicul său

Abia acum specialistul a realizat că la vizitele pe care i le făcea bărbatul își arăta altă față.

Eugen Smeureanu, medic psihiatru: „Înseamnă că a fost un foarte bun disimulant. Eu de la familie am înţeles că erau foarte încântați că pot să-l păstreze acasă și că nu creează probleme. Mi s-a părut un tip foarte izolat și foarte anxios, ca să nu spun fricos, habar n-am ce s-a întâmplat.”

Victoria Irimia, medic psihiatru, șefa Clinicii de Psihiatrie unde se trata suspectul: „El nu era un bolnav psihic periculos, el nu făcuse nimic rău până acum, niciodată. Un om îl izolezi în situația în care face lucruri rele.”

Bărbatul urmează să fie supus unei noi expertize psihiatrice - care va stabili dacă a comis crimele cu discernământ. Indiciiile strânse arată că urma tratamentul. În fața anchetatorilor ar fi declarat că în seara de dinaintea crimei ar fi luat o jumătate de pastilă.

Irina Minescu, medic psihiatru spitalul de neuropsihiatrie Voila: „Decompensările pot surveni chiar din senin, pot surveni și la persoane care își urmează teratamentul ăsta fiind evoluția să zic naturală a bolii. Poţi să premeditezi, dar tot în cazul bolii, adică uite vor să mă otrăvească, uite vor să mă urmărească îmi vor răul și atuncea o să le fac eu ceva adică putea să fie premeditat, dar în cadrul bolii.”

În România, felul în care sunt tratate persoanele cu tulburări psihice este stabilit de o lege din 2002. Deși actul normativ a mai mai fost modificat de atunci - doctorii psihiatrii spun că este totuși învechit și ar trebui actualizat.

Gabriel Diaconu, psihiatru: „O altă chestiune care trebuie reformată este termometrul periculozității, noi avem prin legislație la acest moment niște termeni care sunt voit vagi, spre exemplu, vădit sau iminent, când vine vorba de pericol. Vădit înseamnă că privitorul apreciază subiectiv în momentul respectiv un pericol. Dacă vede bine, bine, dacă vede rău, rău. Iminent se referă la ecuația de timp doar că nu specifică, ar trebui să fie câteva minute, ore, zile, săptămâni, luni.”

Bărbatul de 52 de ani a spus în fața judecătorilor că nu intenționează să facă recurs la decizia de arestare pentru că nu ar avea unde să se întoarcă dacă ar fi lăsat liber.

Reporteri: Marius Buga, Electra Ghiza, Marilena Iordache, Cosmin Stan

Citește și...
Motivul pentru care criminalul din Bascov și-a ucis familia
Motivul pentru care criminalul din Bascov și-a ucis familia

Bărbatul de 53 de ani, bolnav psihic, care a recunoscut că și-a ucis părinții, fratele, sora și nepoata de cinci ani, a fost arestat preventiv. El este acuzat de omor calificat, cu premeditare și cruzime, împotriva membrilor familiei.  

Criminalul din Bascov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile
Criminalul din Bascov a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Bărbatul în vârstă de 53 de ani care a ucis cele cinci persoane, marți, în Bascov, județul Argeș, a fost arestat preventiv. 

Noi detalii despre crima multiplă de la Bascov. Ce arată necropsia victimelor
Noi detalii despre crima multiplă de la Bascov. Ce arată necropsia victimelor

A fost realizată necropsia celor cinci persoane din Bascov care au fost ucise de o rudă. Medicul legist spune că ordinea cronologică în care au avut loc crimele este greu de stabilit.  

Criminalul din Bascov a fost reținut, ar fi premeditat uciderea familiei sale. Un legist este șocat de rănile victimelor
Criminalul din Bascov a fost reținut, ar fi premeditat uciderea familiei sale. Un legist este șocat de rănile victimelor

Bărbatul de 53 de ani, bolnav psihic, care a recunoscut că și-a ucis părinții, fratele, sora și nepoata de 5 ani a fost reținut. El este acuzat de omor calificat cu premeditare și cruzime împotriva membrilor de familie.

Cine este criminalul din Bascov, care și-a omorât cinci membri ai familiei. I-ar fi lovit cu un ciocan
Cine este criminalul din Bascov, care și-a omorât cinci membri ai familiei. I-ar fi lovit cu un ciocan

Bărbatul cu probleme psihice din localitatea Bascov care este suspectat că a ucis cinci membri ai familiei a fost reţinut de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeş.

Recomandări
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO
Sute de soldați ruși protestează, lângă Ucraina, față de „condițiile inumane”: Trăim ca animalele | VIDEO

Sute de soldați ruși mobilizați recent au protestat lângă granița cu Ucraina față de condițiile inumane în care stau, lipsa armelor și relele tratamente aplicate de ofițeri.

București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO
București: Noile tramvaie Imperio ar putea ieși pe traseu în luna noiembrie. Pe ce linie vor circula | GALERIE FOTO & VIDEO

Noile tramvaie Astra Imperio ar putea intra în circulaţie din luna noiembrie, pe linia 41, a anunţat, joi, directorul general al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), Adrian Criţ.

O polițistă din Cernăuți a fost împușcată în cap, în fața unei școli, în timp ce aresta un pedofil
O polițistă din Cernăuți a fost împușcată în cap, în fața unei școli, în timp ce aresta un pedofil

O polițistă de patrulare, în vârstă de 22 de ani, a fost împușcată în cap, iar partenerul său a fost rănit, în timpul unei operațiuni de reținere a unui podefil