Animalele sălbatice se apropie tot mai mult de orașe. Care sunt recomandările specialiștilor
Toate vietățile din pădurea verde, vor la oraș. Dincolo de glumă, pe lângă urșii care au devenit o prezență obișnuită pe străzi, mai nou au prins curaj vulpile și șacalii.
Mânate de foame, sălbăticiunile au ajuns să caute prin tomberoane sau chiar să intre în curți. Specialiștii spun că nu sunt agresive, dar ne sfătuiesc, să nu interacționăm cu ele pentru că pot fi purtătoare de boli.
„Ele poate sunt simpatice, sunt totodată purtătoare de boli, unele transmisibile la om și atunci e bine să nu intercaționăm, să nu le atingem, să nu le mângâiem, să nu le oferim hrană cel mai important lucru”.
În Arad, un pui de vulpe a fost găsit în curtea unei firme, sleit de puteri. Deși a fost dus imediat la veterinar nu a supraviețuit.
Mădălin Herbei, purtător de cuvânt IPJ Arad: „Acesta se afla într-o stare de pericol, prezentând urme de malnutriție”.
Adela Dadu, ghid de turism: „Din păcate foarte multe se văd și pe marginea drumurilor lovite de mașini. Este exact aceeași pe care o întâlnim și în cazul urșilor și al altor animale sălbatice, categoric omul a intrat în ultimii ani tot mai mult în arealul și habitatul lor”.
În Cluj-Napoca aceste cumetre s-au alăturat unui antrenament care avea loc pe stadion.
Claudiu Olănici, Organizația Pentru Protecția Mediului și Combaterea Braconajului: „Sunt foarte multe solictări de relocare, oamenii sună direct cu această cerere. Ele sunt oportuniste, unde procură hrană mai ușor, le vedem mai mult”.
Mult mai periculoși sunt însă șacalii tot mai prezenți în multe locuri din țară.
Silaghi Vasile, paznic de vânătoare: „Atacă animalele, pot să părtrundă în gospodării la oameni, se înmulțesc repede. Este o specie nocturnă și atacă în haite, în familii”.
Într-o gospodărie de la marginea orașului Târgu Mureș un șacal le-a ros proprietarilor toată încălțămintea lăsată pe terasă. Șacalii pot fi vânați în funcție de anumite cote. În cazul vulpilor, vânătoarea este legală pe tot parcursul anului.