Animalele sălbatice întâlnite pe traseul Autostrăzii Unirii ar avea nevoie de treceri ecologice
Urşi, lupi, cerbi, dar şi exemplare rare de feline, au fost observate pe traseul Autostrăzii Unirii, care ar urma să lege Transilvania de Moldova
Biologii care le studiază comportamentul au montat inclusiv camere capcană ca să le monitorizeze traseele. Pentru ca sălbăticiunile să nu aibă de suferit, specialiştii cer construirea unor treceri ecologice pentru ele.
Pentru că animalele care trăiesc în munţii pe unde va trece autostrada care va lega Transilvania de Moldova să nu aibă de suferit, biologii din Târgu Mureş au început deja să studieze zona. Pe traseul viitoarei şosele au montat camere capcană iar în imagini au surpins deja mai mulţi cerbi, urşi şi mistreţi dar şi câţiva raşi şi lupi.
Komaromi Istvan, biolog: "Sunt specii importante protejate. Râsul apare mai des în faţa camerelor lupul, nu aşa de frecvent."
Biologii susţin că în proiectul viitoarei autostrăzi trebuie prevăzută amenajarea unor treceri verzi pentru animale - pentru că habitalul lor să nu fie întrerup. Tot ei propun ca acestea să fie făcute pe modelul celor existente în zonele muntoase din Europa de Vest.
Sos Tibor, director proiect: "Avem comparativ cu vestul Europei o diversitate bogată şi ar trebui să avem grijă Problema autostrăzilor este că va fragmenta habitatele existente va stopa migraţia animalalor mai ales al carnivorilor mari şi al ierbivorilor."
Biologii avertizează că în lipsa construirii unor treceri pentru animale, multe dintre ele ar putea să dispară din zonă.
Şoseaua Târgu Mureş - Iaşi - Ungheni - denumită şi Autostrada Unirii - se afla la stadiul de proiect de 10 ani. Dacă va fi în cele din urmă construit, drumul ar urma să aibă o lungime de 320 de kilometri şi va costa aproape 9 miliarde de euro.
Construcţia autostrăzii a fost aprobată în octombrie de comisia pentru buget şi finanţe din Senaul România.
Sursa: Pro TV
Etichete: animale salbatice, biologi, comportament, autostrada unirii,
Dată publicare:
10-01-2018 17:58