Animale în agonie, momeală pentru urşi în Parcul Rodnei. „E cel mai odios caz de cruzime”
Imagini sfâşietoare în Parcul Național Munții Rodnei. Cai şi vite bolnave sunt legate de copaci şi lăsate drept momeală vie pentru urşi. Scenele terifiante în care animalele sunt târâte pe jos şi lăsate să agonizeze sunt de o cruzime fără margini.
Urşii sunt atraşi în acest fel pentru a fi mai apoi împuşcaţi de braconieri. Localnicii din zonele unde se întâmplă astfel de practici sunt disperaţi pentru că, spun ei, obişnuiţi cu astfel de prăzi, sălbăticiunile le atacă tot mai des gospodăriile.
Martor:„Uitaţi, oameni buni! Du-te, du-te, aproape de el!”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Martor: „O adus săracul animal aicea, l-a aruncat jos din maşină, acuma, de trei ore stau aici aproape de el şi, nu ştiu, s-au ascuns oamenii, pentru că m-au văzut, au fugit, tot aşteaptă să plec eu la vale ca să vină să-l ducă hrană la urs. Acum săracul animal încă e viu. Respiră”.
Este greu de crezut că o ființă umană este capabilă de atâta cruzime, spun îngroziți cei care au filmat secvențele, în apropierea ocolului silvic din localitatea bistrițeană Romuli, în Parcul Național Munții Rodnei. Sub protecția anonimatului, oamenii spun că această practică barbară este obișnuită în zonă, atragerea urșilor cu animale vii lăsate să agonizeze în padure.
Martor: „Uite-l cum se mişcă. Uitaţi în ce hal arată, lovit. Nu ştiu ce s-a întâmplat cu el, picioare, tot, tot, tot.”
Martor: „Am văzut tot cum s-a întâmplat: a venit cu camionul, a căzut calul din remorcă pentru pradă, să fie dat nadă la animale sălbatice, a venit un taff (excavator). Văzându-ne pe noi, era pe teritoriul Parcului Naţional, l-au mutat pe teritoriul Ocolului Silvic”.
În zonă este plin de cadavre de animale moarte. Leşuri de cai şi vaci sunt împrăştiate prin toată pădurea.
Martor:„Uite cadavrul, lângă Parcul Naţional Munţii Rodnei, hrană la urs. Aici este o vacă”.
Se pare că toată lumea din zonă ştie cum sunt atraşi urşii în bătaia puştii, însă, până acum, nimeni nu a făcut nimic şi, mai ales, nimeni nu vorbeşte. Mai grav este ca sălbăticiunile coboară în localităţile din zonă şi atacă, pentru că sunt obişnuite să mănânce astfel de carne. Periculos este şi pentru turiștii care ajung aici.
Ioan Monita, primar comuna Romuli: „Ei sunt învăţaţi cu carne şi vin şi atacă în sat, e nebunie. Se practică pentru a bracona în special urşi. Sunt nadă pentru animale, sunt legaţi, uitaţi şi o vacă au dus-o mai în sus. Noi i-am identificat pe cei doi şi cel mai probabil vor fi traşi la răspundere”.
Poliţiştii au deschis şi ei un dosar penal şi încearcă să afle cine i-a angajat pe cei doi să aducă leşurile în pădure.
Imaginile au ajuns şi la mai multe asociaţii de protecţie a mediului, care cer autorităţilor să ia măsuri de urgenţă.
Gabriel Păun, de la Agent Green: „Este cel mai odios caz de cruzime față de animale pe care l-am văzut în ultimii ani. l-au legat, l-au tras cu taff-ul, calul era în continuare în viaţă, şi l-au dus într-o zonă în care, potrivit oamenilor locului, ar urma să aibă loc o partidă de vânătoare de braconaj la urs”.
Este greu de crezut că nimeni nu ştia nimic aici, mai ales că practica în zonă, după cum spun localnicii, este veche. Însă, abia după ce imaginile au devenit virale, autorităţile din Bistriţa au venit să vadă despre ce este vorba şi, ca de obicei, promit măsuri şi se arata revoltate.
Ioan Bobolin, director DSVSA Bistriţa: „Am venit să vedem ce s-a întâmplat. Era un cal mort. Calul are cip, să vedem al cui este şi omul va fi tras la răspundere”.
Gabriel Petras, director Garda de Mediu Bistriţa: „Aşa ceva este inimaginabil, nu se poate aşa ceva..."
Danut Ţinu, Ocolul Silvic Romuli: „Am găsit un cal şi o vacă, cel mai probabil puse pentru animale sălbatice. Am sesizat organele abilitate şi se pare că au fost aduse pentru a fi date pradă”.
În acest moment, potrivit legii, nici un urs nu mai poate fi împuşcat decât cu aprobare specială şi numai în cazul în care se demonstrează că animalul a creat pagube sau este periculos.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!