Anglia si Franta arata cu degetul in directia gresita. Riscurile Romaniei in scandalul carnii de cal
Autoritatile romane iau masuri si controleaza drastic toate abatoarele din tara, in urma scandalului urias al carnii de cal.
Inspectorii verifica daca procesatorii eticheteaza corespunzator produsele destinate exportului, iar pana acum nu au gasit niciun transport cu probleme. Miercuri, problema va fi dezbatuta si la Bruxelles, intr-o sedinta la care vor participa toate partile implicate, inclusiv reprezentantii Ministerului Agriculturii din Romania.
Actele care arata originea animalelor, destinatia produselor dar si informatiile privind istoricul medical al vitelor sacrificate, toate au fost verificate in amanunt de inspectorii sanitari.
"Nu s-a constatat niciun fel de incalcare a normelor sanitar-veterinare europene si indigene legat de sacrificarea cailor, etichetarea sau exportul carnii" spune Dorin Enache, director DSV Brasov.
Ca sa nu mai vorbim ca un cunoscator face imediat diferenta intre cal si vita.
Carnea de vita are o nuanta de roz, iar portiunile de grasime sunt albe. Cea de cal este grena iar grasimea este portocalie.
Anul trecut Romania a exportat 6.300 de tone de carne de cal, catar si magar.
Peste granita au plecat fie organe, fie carne macra. Niciodata carne tocata. Practic romanii nu au ascuns ce vand si si-au etichetat corect marfa.
In proportie de 96 la suta carnea de cal a ajuns in Bulgaria, Olanda, Italia, Grecia, Polonia, Ungaria, Belgia si Germania.
Desi nu sunt vinovati, procesatorii se tem ca vanzarile lor ar putea fi afectate.
Intr-un reportaj realizat in Romania, jurnalistii britanici de la SKY News au incercat sa filmeze in abatoare, fabrici si piete. In lipsa unor aprobari au ajuns la concluzia ca avem ceva de ascuns. Iar francezii continua sa ne acuze.
"Se pare ca lantul comertului este foarte complicat. O companie cipriota a subcontractat o companie din Olanda, iar totul ne conduce inspre Romania si Polonia" afirma Stéphane Le Foll, ministrul agriculturii din Franta.
Practic tot scandalul a pornit de la niste etichete mincinoase pe care scria vita in loc de cal insa carnea nu a fost bolnava si nu a pus pe nimeni in pericol.