Angajatorii au obligaţia să aplice măsuri pentru protecţia salariaţilor, în perioadele cu temperaturi extreme
Angajatorii au obligaţia să aplice anumite măsuri în perioadele cu temperaturi extreme, pentru protecţia şi menţinerea stării de sănătate a persoanelor încadrate în muncă, informează un comunicat al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti.
Astfel, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă angajatorii trebuie să reducă intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, să asigure ventilaţie la locurile de muncă, să alterneze efortul dinamic cu cel static şi perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
De asemenea, măsurile pe care angajatorii au obligaţia să le respecte pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor sunt: asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la ora 11: 00 şi după ora 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care această nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale", se arată în comunicat.
Potrivit sursei citate, măsurile în perioada cu temperaturi extreme se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv.
Angajatorii, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, precum şi ordonatorii de credite sau conducătorii instituţiilor finanţate din fonduri extrabugetare, după caz, vor stabili modalităţile de recuperare a timpului nelucrat şi modalităţile de plată.
Nu în ultimul rând, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti transmite că pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru muncă la temperaturi crescute sau scăzute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind muncă la temperaturi extreme.
Sursa: Agerpres
Etichete: canicula, angajati, angajator, protectie,
Dată publicare:
25-07-2023 14:29